- Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Dumpade flyktingbarn ändrar sin historia

Blev avvisade från Stockholmståget, inte dumpade i skogen.


SÄVSJÖ. De fem afghanska pojkar som sa sig ha dumpats i skogen på julafton har ändrat sin version. Nu berättar de i stället en annan version av hur de hamnade i utanför Sävsjö.

– Det vi fått fram är att de säger att de kommit från Afghanistan med lastbil och åkt via Iran och Turkiet, de har sedan blivit avsläppta i södra Sverige. De har sedan tagit tåget i avsikt att åka till Stockholm. Men eftersom de inte hade biljetter blev det så att SJ:s personal släppte av dem i Sävsjö säger Christer Edlund, kriminalpolis på Höglandet, till Sveriges Radio.

Pojkarna kommer nu att söka asyl i Göteborg.Varför de till en början berättat en annan version har polisen i nuläget inget svar på. För utredningen gör det inte någon större skillnad.

– Brottet är ju att någon eller några smugglat in dem i Sverige och det är ju de personerna som vi skulle vilja ha tag på säger Christer Edlund till SR.

Fyra av de fem pojkarna placeras nu på upptagningshem för ensamkommande flyktingbarn. Den femte, som är över 18 år, får bo i en av Migrationsverkets flyktingförläggningar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!