1 av 2
- Foto: INGVAR KARMHED / SVD / SCANPIX
2 av 2
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/Scanpix

Polisens nya metod sprack - gangstern fick tillbaka sin BMW

Polisens nya strategi mot organiserad brottslighet har punkterats efter dom i tingsrätten.


GÖTEBORG. ”Följ pengarna och ta dem i beslag.” Det är polisens nya grepp mot den svenska maffian. Eller var. Fram till en nyss fallen dom i hovrätten satte punkt för den taktik som poliser världen över använt med stor framgång sedan åtminstone gangsterkungen Al Capones glansdagar i Chicago.

Ny strategi redan slut?

Om Högsta domstolen (HD) följer hovrättens utslag får dock strategin ha kommit till vägs ände i Sverige.

Det rör sig om en BMW X5. För tillfället parkerad i kronofogdens garage i Göteborg.

Vrålåket tillhör en 32-årig gangster med kopplingar till den ökända Naserligan. Under hösten 2008 spanade Göteborgspolisen mot honom och hans kumpaner. Samtliga med anknytning till Kosovo och staden Peja.

Grova narkotikabrott

Männen misstänktes för omfattande narkotikabrottslighet, skriver Svenska Dagbladet. Vid tre olika tillslag greps sammanlagt sex personer. De hade smugglat in drygt ett kilo kokain och sex kilo heroin till Sverige från Kosovo.

Heroinpartiet hittade man i ett hålrum i den BMW X5 som 32-åringen stod skriven på. Mannen dömdes till tolv och ett halvt års fängelse, skriver SvD.

Tingsrätten dömde dessutom ut att den beslagtagna bilen skulle beläggas med kvarstad och utmätas av kronofogden.

Med stöd i ny lag

Det ekonomiskt kännbara straffet ovanpå frihetsberövandet är en del av statens nya strategi mot den organiserade brottsligheten och det var med stöd av den nya lag som infördes den 1 juli 2008 om så kallat utvidgat förverkande som Göteborgs tingsrätt tog BMW:n i beslag.

Enligt den nya lagen - som är en grundbult i polisens nya strategi att "jaga pengarna" - ska en åklagare inte behöva leda i bevis att pengar eller egendom kommer från ett visst brott.

Vinningen kan också komma från annan brottslighet än den som personen dömts för.

Illegal bilimport okej

Men i hovrätten förklarade 32-åringen att han köpt bilen med svarta pengar som han tjänat på att illegalt importera bilar. Och fick därmed behålla sin BMW.

En gång till? Exakt - 32-åringen erkände brott och fick därmed behålla sin bil. Västra Götalands hovrätt ansåg nämligen att det skattebrott mannen därmed gjort sig skyldig till inte räckte för ett utvidgat förverkande.

Nu väcker domen ett ramaskri bland rättsvårdande myndigheter. Åklagare och poliser menar att den nya lagen blir verkningslös om man ger brottslingarna ett kryphål - "skyll på annan brottslighet och du går fri".

Fallet till HD

Nu ska HD pröva fallet. Låter högsta domstolen hovrättsdomen stå fast blir den nya lagen verkningslös. Och därmed polisens strategi.

– Risken är uppenbar att vi i domstolarna får höra av den åtalade att tillgångarna kommer från svarta affärer inte från det grova brott man dömts för eller annan brottslighet, säger chefsåklagare Lars Persson vid Riksåklagaren till SvD.

/
/
/
/
BMW
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina-stöd bromsas i EU

Ljusare förhoppningar kring tysk ekonomi

Det ser allt ljusare ut för Tyskland, Europas ekonomiska motor, enligt bedömare. Det månatliga Zew-indexet uppgick i februari till 31,7 jämfört med 19,9 föregående månad. Det var dessutom högt över marknadens förväntningar som låg på 20,5. Indexet mäter investerares och analytikers förväntningar på ekonomin.

Schweizisk klockexport ur led

Suget efter schweiziska lyxklockor minskar tydligt. I februari sjönk exporten med 3,8 procent på årsbasis – blott andra gången de tre senaste åren som man noterar fallande exportsiffror.

Åtvidaberg: Polisen rapporterar om skottlossning

"Höga smällar var misstänkt skottlossning", skriver polisen på sin hemsida.

Populära butiken tvingas stänga efter 172 år: "Bestörta"

I 172 år har den kända skinnbutiken lockat till sig turister, sommargotlänningar och öbor. Men nu tvingas Visbys äldsta affär att stänga.

Försvagad sits för Danmarks regering

Den danska regeringens position försvagas och Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne stärks sedan en folketingsledamot bytt parti till hennes och en politisk vilde också bestämt sig för att gå med där.