1 av 2
- Foto: FRAIDOON POOYAA/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: DARKO BANDIC/AP/Scanpix

Våldtogs av krigsherre - får stanna i Sverige

Krigsherren vill tillfångata, föra bort och förgripa sig på henne. Nu får hon asyl i Sverige.


KIRUNA. Rozna, en 28-årig kvinna från Afghanistan har beviljats asyl i Sverige. Trots att det formellt inte finns några asylskäl för afghaner. Och trots att Migrationsverket gett henne avslag.

Men hennes berättelse är också allt annat än formsak. Och den lyckades övertyga Migrationsdomstolen.

En kväll kom krigsherren i fråga till familjens hus i den afghanska staden Ghazni. Han tog tag i hennes armar och kysste henne.

Krigsherren ville gifta sig med Rozna. Och demonstrerade med all önskvärd tydlighet att han var inställd på att få sin vilja igenom.

En av krigsherrens hejdukar skar henne med en kniv i handen. Krigsherren högg henne i benen.

Ärren sitter kvar än i dag.

Därefter tryckte krigsherren ner Rozna på marken. Och våldtog henne inför familjens ögon.

Krigsherren ville ta med Rozna på en gång. Men hennes mamma gick ner på knä och bad honom att vänta - av hänsyn till hennes heder. Familjen lovade att återkomma två veckor senare.

Krigsherren veknade av mammans bön. Men hade familjen vägrat hade krigsherren fört bort Rozna på en gång och avrättat hennes familj.

De gömde Rozna i huvudstaden Kabul under en tid. Men den inflytelserike krigsherren hade kontakter också där. Och det var inte säkert för henne att stanna.

Med hjälp av en flyktingsmugglare lyckades hon ta sig till Sverige.

Sedan våldtäkten kan Rozna inte se sin bror i ögonen. Hon har utsatt sig för fler självmordsförsök och gått igenom djupa depressioner.

Det föreligger därför särskilt ömmande omständigheter, skriver Migrationsdomstolen i sin dom. Rozna bor numera i Kiruna.

* Roznas namn är fingerat av hänsyn till hennes privatliv och säkerhet.

 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man dömd för barnvåldtäkt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.