Försvarsanställd dömd för slarv

- 19/11/2008, 16:07 -

Anställd dömdes för att ha slarvat bort hemligstämplat material. (TT)

En 31-årig försvarsanställd dömdes på onsdagen till 140 dagsböter för att han glömt hemligstämplat militärt material i en offentlig biblioteksdator.

Stockholms tingsrätt slår fast att mannen röjt de hemliga uppgifterna av grov oaktsamhet. Han glömde i vintras ett USB-minne med nedlagrad information från ett militärt föredrag han hört i Afghanistan i en dator på Stockholms universitet.

En privatperson hittade USB-minnet och gav det till en kvällstidning, som kontaktade Must, den militära underrättelsetjänsten.

Mannen kände till att uppgifterna om IED (Improvised Explosive Devices), om hur terrorister hanterar och placerar ut hemmagjorda bomber, var mycket detaljerade och bar beteckningen "secret". Det måste ha varit uppenbart för honom att skada kunde uppstå om materialet kom i orätta händer, konstaterar tingsrätten.

Däremot instämmer domstolen inte i Försvarsmaktens bedömning att röjandet av uppgifterna innebar men för rikets försvar eller säkerhet. Skälet är att det enligt tingsrätten finns skilda meningar om i vad mån den internationella insatsen i Afghanistan stärker vår egen säkerhet.

Att uppgifterna skulle kunna innebära men till exempel om stridsmedlen i fråga användes mot Sverige räcker emellertid för att slarvet ska vara straffbart, anser tingsrätten.

Chefsåklagare Tomas Lindstrand hade på onsdagseftermiddagen ännu inte läst domen, men har inga särskilda synpunkter på det utmätta straffet, som är normalt för brottet vårdslöshet med hemlig uppgift i fredstid.

Mannen döms också för försök till misshandel och olaga hot.

Skrivet av: