Copernicus kvarlevor identifierade

- 20/11/2008, 18:12 -

De kvarlevor som forskare hittade i katedralen i polska Frombork för tre år sedan tillhör den världsberömde astronomen Nicolaus Copernicus.

Nu är det bevisat, de kvarlevor som forskare hittade i katedralen i polska Frombork för tre år sedan tillhör verkligen den världsberömde astronomen Nicolaus Copernicus.

Polska forskare fann 2005 kvarlevorna av en 70-årig man begravd i katedralen i Frombork i norra Polen. De misstänkte att det var Copernicus kvarlevor, men det återstod att bevisa.

Forskarna kopplade då in svenska kollegor från Uppsala universitet för att utföra DNA-analyser dels på skelettet, dels på hårstrån som hittats i Johannes Stöfflers praktverk Candelarium Romanum Magnum som fanns i Copernicus ägo i många år.

Det polsk-svenska forskarlaget slår efter tre års intensivt arbete nu fast att de DNA-testade kvarlevorna matchar varandra.

– De två hårstrån som hittades i boken har samma gensekvens som tanden och skelettdelen från Frombork, sade forskaren Marie Allen vid Uppsala universitet till journalister i Warszawa på torsdagen.

Copernicus (1473-1543) var astronom, matematiker och präst och anses vara den moderna astronomins fader.

I början 1500-talet lanserade han teorin att solen är världsalltets centrum och att planeterna och stjärnorna rör sig runt den. Den stämde inte riktigt, i dag vet vi att solen är en stjärna bland alla andra stjärnor.

Copernicus idéer utvecklades senare av bland andra Johannes Kepler, Galileo Galilei och Isaac Newton.

Skrivet av: