Torsdag 7 Jul
Stockholm

Boka begravningsplats på månen

Nu kan du åka till månen. Efter din död. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En amerikansk begravningsbyrå som specialiserat sig på att skicka ut kremerade människors kvarlevor i jordens omloppsbana har börjat ta upp beställningar från dem som vill få små kapslar med sin aska placerade på månen.

– Företagets första månleverans kan bli så snart som 2010 och människor har redan bokat plats, meddelar firmans Celestis grundare Charles M Chafer.

– Vi kan skicka upp till 5 000 kapslar till månens yta, säger han.

Celestis hoppas kunna ordna en kyrkogård på månen med små symboliska mängder av aska som framtida släktingar kan besöka.

För själva transporten har begravningsbyrån gjort upp med två privata rymdföretag, som jobbar på att utveckla kommersiella månturer.

Att skicka ett gram kremerade kvarlevor till månen kostar 9 995 dollar. Billigast är att bara skicka ut askan i jordens omloppsbana, det kan fixas för från 700 dollar. Att begrava någon långt ut i djupa rymden kostar 37 000 dollar, med då får man vänta till 2011 när en kapsel som klarar trycket har konstruerats.

För tio år sedan ärade Nasa USA:s främste astronaut Eugene Shoemaker genom att föra ut en del av hans aska i rymden. Efter ett år i månens omloppsbana begravdes kvarlevorna på månens sydpol. Det var den första - men uppenbarligen inte den sista - månbegravningen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.