Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bakterie stoppar operationer

Nyheter | 23/11/2008 18:22

Flera operationer under måndagen ställs in. (TT)

Antalet drabbade av den multiresistenta bakterien VRE på Varbergs sjukhus fortsätter att öka. Så här långt har man hittat 26 patienter med VRE-bakterien och det kan bli flera.

– De sista provsvaren kommer under måndagen, enligt Carina Forsberg, chefsläkare på sjukhuset.

Av de 26 som testat positivt finns sju patienter fortfarande kvar på sjukhuset. Ingen har fått några symptom på grund av VRE, men bakterien finns där.

Och det besvärliga med den är att VRE är en så kallad superbakterie som inte går att få bort med vanlig antibiotika.

– Men normalt gör sig kroppen själv av med bakterien på ett halvår-ett år ungefär, säger Forsberg till TT.

Det är när bakterien finns i tarmen, då händer inte så mycket. Problemen uppstår om bakterien hittar till andra delar av kroppen, till följd av brister i hygienen till exempel. Men problemet är i första hand sjukvårdens snarare än patientens, man vill inte ha in VRE-bakterier i verksamheten.

Varbergs sjukhus har redan skärpt städ-och hygienrutinerna och på två avdelningar råder intagnings- och besöksförbud. Nu ställs också ett antal operationer som var planerade till måndagen in.

Sjukhusstaben sammanträdde under söndagen och konstaterade att läget är lugnt på sjukhuset. Ett tiotal patienter har skickats till Länssjukhuset i Halmstad för att avlasta vården i Varberg.

För säkerhets skull har man i Varberg nu också infört besöksförbud på BB, med undantag för pappor och syskon. Ingen VRE har hittats på BB och det för att bakterien inte ska få fäste där som man begränsar besöken till de allra närmaste familjemedlemmarna.

Sedan tidigare får personer som vårdats i Varberg efter den 1 september eller som besökt ortopedavdelningen inte skickas till andra sjukhus.

Om någon drabbats av VRE-bakterien eller ej får avgöras via tester. Bärare av VRE får enligt Carina Forsberg i regel inga symptom som till exempel diarré.

Skrivet av: