Bakterie stoppar operationer

Flera operationer under måndagen ställs in. (TT)


Antalet drabbade av den multiresistenta bakterien VRE på Varbergs sjukhus fortsätter att öka. Så här långt har man hittat 26 patienter med VRE-bakterien och det kan bli flera.

– De sista provsvaren kommer under måndagen, enligt Carina Forsberg, chefsläkare på sjukhuset.

Av de 26 som testat positivt finns sju patienter fortfarande kvar på sjukhuset. Ingen har fått några symptom på grund av VRE, men bakterien finns där.

Och det besvärliga med den är att VRE är en så kallad superbakterie som inte går att få bort med vanlig antibiotika.

– Men normalt gör sig kroppen själv av med bakterien på ett halvår-ett år ungefär, säger Forsberg till TT.

Det är när bakterien finns i tarmen, då händer inte så mycket. Problemen uppstår om bakterien hittar till andra delar av kroppen, till följd av brister i hygienen till exempel. Men problemet är i första hand sjukvårdens snarare än patientens, man vill inte ha in VRE-bakterier i verksamheten.

Varbergs sjukhus har redan skärpt städ-och hygienrutinerna och på två avdelningar råder intagnings- och besöksförbud. Nu ställs också ett antal operationer som var planerade till måndagen in.

Sjukhusstaben sammanträdde under söndagen och konstaterade att läget är lugnt på sjukhuset. Ett tiotal patienter har skickats till Länssjukhuset i Halmstad för att avlasta vården i Varberg.

För säkerhets skull har man i Varberg nu också infört besöksförbud på BB, med undantag för pappor och syskon. Ingen VRE har hittats på BB och det för att bakterien inte ska få fäste där som man begränsar besöken till de allra närmaste familjemedlemmarna.

Sedan tidigare får personer som vårdats i Varberg efter den 1 september eller som besökt ortopedavdelningen inte skickas till andra sjukhus.

Om någon drabbats av VRE-bakterien eller ej får avgöras via tester. Bärare av VRE får enligt Carina Forsberg i regel inga symptom som till exempel diarré.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

1 timme sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

1 timme sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

1 timme sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.