Lördag 2 Jul
Stockholm

Grönt ljus för ny antidepressiv

Ny antidepressiv medicin snart på marknaden.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Snart kommer en ny sorts antidepressiv medicin ut på marknaden. Den sägs kunna rätta till en störd dygnsrytm, men vägen till godkännande har inte varit rak och biverkningar på levern manar till försiktighet.

Expertgruppen CHMP inom den europeiska läkemedelsmyndigheten har beslutat att ge grönt ljus för Valdoxan, ett preparat i en helt ny klass som ska hjälpa mot svår depression hos vuxna. Den aktiva substansen kallas agomelatin och påverkar halterna av de båda ämnena serotonin och melatonin i hjärnan.

Via just inverkan på melatoninsystemet - det som skiljer Valdoxan från de befintliga antidepressiva läkemedlen - ska medicinen kunna hjälpa mot sömnsvårigheter och störd dygnsrytm som är vanliga vid depression.

Bland biverkningarna finns bland annat huvudvärk, illamående, trötthet och ironiskt nog även insomningsproblem och ett abnormt sömnbehov. Tecken på försämrad leverfunktion fanns också hos en del försökspersoner, så CHMP betonar att alla patienter måste övervakas och genomgå levertester under tiden som de medicinerar.

Det franska bolaget Servier står bakom preparatet. Redan 2005 försökte Servier att få medicinen godkänd men då blev det tummen ned från CHMP eftersom preparatet inte hade visat någon vidare effekt jämfört med sockerpiller. Sedan dess har nya studier gjort och tillräckligt många av dem, men inte alla, har visat att läkemedlet kan fungera.

Innan medicinen kan börja säljas i Europa krävs ett formellt godkännande av EU-kommissionen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Debatt: Satsningar på vatten­verken krävs

Publicerades: 1 timme sedan

Kula som dödade journalist ska undersökas i USA

Publicerades: 1 timme sedan

Hizbollah-drönare nedskjutna av Israel

Publicerades: 1 timme sedan

Ersättning utreds för vissa barkborreangrepp

Publicerades: 2 timmar sedan

61 renar påkörda av tåget i Norrbotten

Publicerades: 3 timmar sedan

Ska bli lättare att säga upp Amazon Prime

Publicerades: 3 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.