Stockholm

Antidepressiv nota miljoner lättare

Flera storsäljande antidepressiva preparat förlorar sin subvention nästa år.


Läs mer

Flera storsäljande antidepressiva preparat förlorar sin subvention nästa år. Beslutet gör att samhällets nota för läkemedel lättar med cirka 40 miljoner kronor.

Myndigheten TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, har granskat de antidepressiva läkemedlen och beslutat att tre av marknadens jättar, Fontex (utomlands kallad Prozac), Remeron-S och Seroxat inte längre ska subventioneras från och med den 1 april nästa år. Orsaken är att de alla är originalläkemedel med utgångna patent, och det är inte rimligt att de ska subventioneras när det finns billigare alternativ med exakt samma verksamma substans och medicinska effekt på marknaden, anser TLV.

En antidepressiv substans, fluvoxamin, som ingår i läkemedlet Fevarin, förlorar också sin subvention eftersom effekten inte står i relation till kostnaden.

Ett problem med antidepressiva läkemedel är att deras effekt varierar från person till person. Mer än varannan patient måste pröva fler än ett preparat innan han eller hon bli bättre.

"Därför behövs effektivare läkemedel för behandling av depression och även mer kunskap om hur de ska användas", skriver TLV:s generaldirektör Ann-Christin Tauberman i ett pressmeddelande.

I fjol tog totalt 700 000 svenskar mediciner mot depression. Försäljningen uppgick till en miljard kronor, varav 660 miljoner kronor subventionerades.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.