Rekordmånga får alzheimer

Om tjugo år väntas antalet fall explodera om ingenting görs.


När "köttberget", som Pär Nuder en gång uttryckte det, det vill säga 40-talisterna, närmar sig 80-strecket väntas antalet alzheimerpatienter vara rekordmånga. Om tjugo år räknar forskarna med att dubbelt så många kommer vara drabbade. Trots att alzheimer inte går att bota, går det att lindra och bromsa sjukdomen. Därför fylldes Cirkus på Djurgården i Stockholm i dag av folk som vill uppmärksamma sjukdomen.

Mycket har hänt dock de senaste åren. För den som är orolig går det att göra några enkla tester för att ta reda på om behandling behöver sättas in. Agneta Nordberg, professor vid Karolinska institutet, kan genom att undersöka hjärnan och ta prover från ryggmärgen på en person upptäcka om någon ligger i riskzonen:

–Något mycket lovande är att vi nu kan upptäcka alzheimer mycket tidigt. Redan vid kognitiv svikt, ”dåligt minne”, går det att sålla fram vilka som har början till sjukdomen.

Människor som vet att alzheimer går i släkten är gruppen som är mest intressant. Forskarna räknar med att 160 000 svenskar kommer att få alzheimer kring 2020. För det krävs 400 miljarder kronor till vården om den ska hålla samma standard som i dag, menar Krister Westerlund, ordförande i Alzheimerföreningen i Sverige.

Westerlund var en av de medverkande på Alzheimerdagen, som också fick stöd av 1,6 miljonerklubben och Pfizer, skriver Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!