Manlig luciakandidat nätmobbad

Gymnasist stämplades som homosexuell och pervers.


KARLSTAD. Transsexuell. Homosexuell. Glåporden haglar över killarnas luciakandidat Wiking Furberg på Lillerudsgymnasiet i Karlstad. Trakasserierna tvingar honom nu att hoppa av sin kandidatur. Uppmärksamheten på internet har varit enorm.

Nätmobbningen förekommer på olika forum och i mejl.

– Många tror att jag är homosexuell eller transsexuell. Jag har blivit kallad ”jävla idiot” och ”pervers,” säger Wiking Furberg till Nya Wermlands-Tidningen.

Alla konflikter har fått Furberg att inse att det inte var läge att fortsätta.

– Även folk på skolan har blivit griniga och arga för att jag ställt upp som luciakandidat. Det var inte det jag ville åstadkomma och då tyckte jag att det var lika bra att lägga ner, säger han.

Elevrådet på skolan drev hårt på för att även killar skulle kunna nomineras till årets lucia. Det ansågs vara en jämställdhetsfråga. Vem som helst i årskurs tre kunde ställa upp. Furberg blev killarnas främste kandidat. Han har nu meddelat via mejl att han drar sig ur tävlingen.

Rektorn Sten-Åke Jakobsson, som personligen föredrar en kvinnlig framför en manlig lucia, tycker att det är synd att Furberg ger upp.

– Det är tragiskt om han hoppar av på grund av trakasserier på internet. Jag har själv läst en del kommentarer som varit obehagliga, säger Sten-Åke Jakobsson, till Nya Wermlands-Tidningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

1 timme sedan
En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

1 timme sedan
Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

1 timme sedan
Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

2 timmar sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.