Söndag 16 Maj
Stockholm

Kulturhuset Cyklopen i ruiner

Brandorsaken är fortfarande okänd. Ingen kom till skada.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Kulturhuset Cyklopen i Högdalen i södra Stockholm finns inte mer. Branden, som startade i går kväll, blev för svår för brandmännen, och huset totalförstördes. Med andra ord kan föreningen Kulturkampanjen, som driver huset, glömma planerna på en ny kamin och ett nytt vindkraftverk.

De aktiva i Cyklopen fick under lördagskvällen ett telefonsamtal om att det brann i kulturhuset. Att det först hade börjat på högra sidan för att snabbt sedan övertändas.

– Man är så chockad. VI ska ha krismöte i morgon och bestämma vad vid ska göra. Vi måste bygga upp det igen, men nu är man bara handfallen, säger Tanja Andersson, en av de aktiva, till Svenska Dagbladet.

Branden startade vid 19-tiden. Ett antal personer fanns då i byggnaden, men de lyckades ta sig ut i tid. Några av de aktiva medlemmarna hade innan 17-tiden varit i lokalerna för renoveringsarbete. Men det är oklart i dagsläget hur branden startade.

– Vi behövde inte göra någon evakuering. Brandorsaken är okänd men en förundersökning om mordbrand är inledd vilket är rutin. Det görs alltid om det inte är uppenbart redan från början hur en brand har startat, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral, till Svenska Dagbladet.

Cyklopen drabbades av inbrott natten till lördagen, då svets, ljudutrustning och flera elaggregat stals. Detta i samband med att huset så snabbt blev övertänt gör att Kulturkampanjen misstänker att branden var anlagd.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela