Hundratals omhändertagna i Lund

133 omhändertagna efter drabbning mellan nationalister och motdemonstranter.


Fyra personer har gripits och 133 personer har omhändertagits av polisen i Lund under sammandrabbningar mellan nationalister och motdemonstranter, uppger polisen.

– Det finns inga rapporter om skadade, sa polisen.

Vid 15.35 hade motdemonstranterna kastat sten mot polis i närheten av St Petrigatan / Paradisgatan.

– En handfull motdemonstranter har gripits, bland annat för förberedelse till våld mot tjänsteman och ohörsamhet mot ordningsmakt. 52 personer är omhändertagna, säger Calle Persson, informatör på Skånepolisen till Sydsvenskan.

Vid 16.15-tiden släppte polisen iväg nationalisternas fackeltåg. Enligt TT:s reporter på plats fortsatte stenkastandet och bråket längs marschvägen.

Brände facklor

Tidigare i dag samlades både nationalister och motdemonstranter vid centralstationen i Lund.

Motdemonstranter vid entrén brände facklor och pyroteknik och det låg tjock rök vid ingången till centralen.

När motdemonstranterna satte sig i rörelse mot nationalisterna försökte poliserna stoppa dem. Motdemonstranterna rev upp gatstenar som de kastade mot polisen.

Polisen gjorde chock och körde med fordon rakt mot motdemonstranternas grupp.

En mängd åskådare och vanlig allmänhet fick springa för att komma undan.

Hyllar Karl XII

Poliser från hela Skåne har kommenderats till Lund inför eftermiddagens demonstration av nationalister som vill hylla minnet av Karl XII.

"Efter dialog med båda sidor så bedömer vi att det finns en risk för oroligheter i samband med dagens demonstration och har därför förstärkt med personal från hela Skåne", förklarar kommenderingschefen Håkan Jarborg Eriksson i ett pressmeddelande.

Vid lunchtid beviljade polisen tillstånd för nationalisterna att tåga från en samlingsplats nära Lunds centralstation och via gator nära universitetshuset och parken Lundagård ut till ett monument i utkanten av staden.

Samtidigt har motdemonstranter, som enligt polisen inte sökt demonstrationstillstånd, förklarat att de vill hindra och störa nationalisternas tåg så mycket som möjligt. Motdemonstranterna har kallat till vad de kallar en "rörlig blockad".

Demonstrationer vid Östermalmstorg

Allt pågår medan massor av människor är ute på stadens gator för att fira skyltsöndag och första advent.

Även i Stockholm håller polisen en hög beredskap. Nationaldemokraterna samlas på eftermiddagen vid Östermalmstorg för att tåga till Riddarholmen. Senare tågar även Folkfronten, tidigare Nationalsocialistisk front, samma väg.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.