Stockholm

Hundratals omhändertagna i Lund

133 omhändertagna efter drabbning mellan nationalister och motdemonstranter.


Läs mer

Fyra personer har gripits och 133 personer har omhändertagits av polisen i Lund under sammandrabbningar mellan nationalister och motdemonstranter, uppger polisen.

– Det finns inga rapporter om skadade, sa polisen.

Vid 15.35 hade motdemonstranterna kastat sten mot polis i närheten av St Petrigatan / Paradisgatan.

– En handfull motdemonstranter har gripits, bland annat för förberedelse till våld mot tjänsteman och ohörsamhet mot ordningsmakt. 52 personer är omhändertagna, säger Calle Persson, informatör på Skånepolisen till Sydsvenskan.

Vid 16.15-tiden släppte polisen iväg nationalisternas fackeltåg. Enligt TT:s reporter på plats fortsatte stenkastandet och bråket längs marschvägen.

Brände facklor

Tidigare i dag samlades både nationalister och motdemonstranter vid centralstationen i Lund.

Motdemonstranter vid entrén brände facklor och pyroteknik och det låg tjock rök vid ingången till centralen.

När motdemonstranterna satte sig i rörelse mot nationalisterna försökte poliserna stoppa dem. Motdemonstranterna rev upp gatstenar som de kastade mot polisen.

Polisen gjorde chock och körde med fordon rakt mot motdemonstranternas grupp.

En mängd åskådare och vanlig allmänhet fick springa för att komma undan.

Hyllar Karl XII

Poliser från hela Skåne har kommenderats till Lund inför eftermiddagens demonstration av nationalister som vill hylla minnet av Karl XII.

"Efter dialog med båda sidor så bedömer vi att det finns en risk för oroligheter i samband med dagens demonstration och har därför förstärkt med personal från hela Skåne", förklarar kommenderingschefen Håkan Jarborg Eriksson i ett pressmeddelande.

Vid lunchtid beviljade polisen tillstånd för nationalisterna att tåga från en samlingsplats nära Lunds centralstation och via gator nära universitetshuset och parken Lundagård ut till ett monument i utkanten av staden.

Samtidigt har motdemonstranter, som enligt polisen inte sökt demonstrationstillstånd, förklarat att de vill hindra och störa nationalisternas tåg så mycket som möjligt. Motdemonstranterna har kallat till vad de kallar en "rörlig blockad".

Demonstrationer vid Östermalmstorg

Allt pågår medan massor av människor är ute på stadens gator för att fira skyltsöndag och första advent.

Även i Stockholm håller polisen en hög beredskap. Nationaldemokraterna samlas på eftermiddagen vid Östermalmstorg för att tåga till Riddarholmen. Senare tågar även Folkfronten, tidigare Nationalsocialistisk front, samma väg.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.