Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SVT till Arbetsdomstolen

Nyheter | 04/12/2008 14:35

Uppsägningar av äldre - brott mot lagen.

Facket drar SVT inför Arbetsdomstolen. Det statliga mediaföretaget går brutalt fram och säger upp äldre för att ”de saknar tillräckliga kvalifikationer”.

– Det finns ingen saklig grund för uppsägning, säger SJF-ordföranden Kenneth Sundin till branschtidningen Resumé. SVT bryter mot lagen om anställningsskydd

Sveriges Television ska göra sig av med 450 av sina drygt 2?500 fast anställda. Beslutet togs i våras och de anställda erbjöds upp till arton månaders avgångsvederag. SVT införde också en sorts "snabbhetspremie" till dem som sade upp sig snabbt. 30 000 extra till den som sade upp sig inom några veckor, 15 000 till den som väntade ytterligare två veckor.

170 personer valde att gå frivilligt och ytterligare 100 går i ålderspension det närmaste året. Kvar blev de som vill fortsätta jobba på SVT.

Men nu i veckan sägs 160 personer upp, varav 112 stycken i Stockholm.

De anställda trodde sig vara skyddade av lagen om anställningskydd, men får nu höra att deras kvalifikationer är otillräckliga och att de sägs upp på grund av arbetsbrist.

Las säger att personer med kortast anställningstid sägs upp först då arbetsbrist råder, förutsatt att den anställde har tillräckliga kvalifikationer

–Huruvida en person har tillräckliga kvalifikationer är en bedömningsfråga, säger klubbordföranden Kenneth Sundin. Det finns en praxis som säger att om man inom ett halvår bedöms kunna tillägna sig den kunskap som det nya jobbet kräver ska man inte kunna sägas upp, skriver Resumé.

Skrivet av: