Dömda för spritfest på SVT

Det var läge för fest på statstelevisionen. Så medarbetarna smugglade in sprit.


Det var dags för personalfest på Sveriges Television. Och som sig bör ska personalfest firas med sprit. Så även på statliga televisionen. Alltså tog ett gäng medarbetare helt sonika tjänstebilen för att rulla ner till Tyskland och köpa besinningslösa mängder sprit.

Det skulle de inte ha gjort. I dag föll domen i Malmö tingsrätt.

Det var smuggling när spriten till Sveriges Televisions personalfest köptes i Tyskland, säger domen. Och fem av de sex festfixarna döms till dagsböter för smuggling.

Den sjätte åtalade frias däremot.

Enligt Malmö tingsrätt begicks alltså ett brott när SVT-anställda tog firmabilen till Tyskland och handlade med sig 17 liter sprit, 93 liter vin och 103 liter starköl till personalfesten för 140 personer.

Införsel av alkohol får bara ske för privat bruk. Inköp för en firmafest på företagets bekostnad innebär, enligt domstolen, kommersiellt bruk som gör införseln olaglig.

Personalfesten ägde rum i november 2005. Festdeltagarna bjöds på öl och vin samt fick köpa sprit till självkostnadspris. Det som blev över efter festen hälldes ut.

Anledningen till att en av de åtalade frias är att hon sagt att hon inte minns att hon varit med och planerat någon införsel av alkohol.

De övriga åtalade har enligt domstolen däremot inte tillräckligt övertygande lyckats bevisa att de inte var med vid planeringen.

Aaron Israelson / TT

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!