Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige får euro som valuta

- 02/01/2009, 18:13 -

Höganäs kommun blir "Eurocity" från och med årsskiftet.

HÖGANÄS. Kommunalrådet i skånska Höganäs trotsar folkomröstningen om EMU från 2003 och inför euro som parallell valuta till kronan. Klagoropen må kanske inte skalla i högsta laget då 56 procent av kommunens invånare i folkomröstningen röstade ja till att gå med i valutasamarbetet.

Bankerna och handlarna i Höganäs är med på förändringen, och kommunen kommer att ha en egen eurokurs, som regleras veckovis. Dock kommer den att vara något dyrare än på växlingskontor och banker.

– På sikt ska kommunens löner och räkningar hanteras i euro. Redan i dag har vi till exempel tyska fastighetsägare som får fakturorna från oss i euro, säger Péter Kovács till TT.

Kommunledningen hoppas på att det kommer att göras fler spontanköp i butikerna när såväl höganäsborna som gästande tyskar och italienare får nytta av sina euro.

– Dessutom ger det här ett försprång när resten av landet har infört den gemensamma valutan, vilket jag tror är ett faktum om fem, sex år, säger Kovács.

Se Europaparlamentariker Gunnar Hökmark kommentera det ökade stödet för euron i Sverige, nedan.

Skrivet av: