Sverige får euro som valuta

Höganäs kommun blir "Eurocity" från och med årsskiftet.


HÖGANÄS. Kommunalrådet i skånska Höganäs trotsar folkomröstningen om EMU från 2003 och inför euro som parallell valuta till kronan. Klagoropen må kanske inte skalla i högsta laget då 56 procent av kommunens invånare i folkomröstningen röstade ja till att gå med i valutasamarbetet.

Bankerna och handlarna i Höganäs är med på förändringen, och kommunen kommer att ha en egen eurokurs, som regleras veckovis. Dock kommer den att vara något dyrare än på växlingskontor och banker.

– På sikt ska kommunens löner och räkningar hanteras i euro. Redan i dag har vi till exempel tyska fastighetsägare som får fakturorna från oss i euro, säger Péter Kovács till TT.

Kommunledningen hoppas på att det kommer att göras fler spontanköp i butikerna när såväl höganäsborna som gästande tyskar och italienare får nytta av sina euro.

– Dessutom ger det här ett försprång när resten av landet har infört den gemensamma valutan, vilket jag tror är ett faktum om fem, sex år, säger Kovács.

Se Europaparlamentariker Gunnar Hökmark kommentera det ökade stödet för euron i Sverige, nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.