Postterminals-rånarna åtalas i dag

Ett av Sveriges mest välplanerade rån gav i princip ingenting.


GÖTEBORG. 01.30. Två larm kommer samtidigt till polisen. En bomb har placerats på polisgården, och ett rån genomförs på Postterminalen. Beväpnade vän ses fly från båda platserna.

– Plötsligt kom vår driftsledare springande och skrek i postterminalen: "Alla ska ut! Det är män med gevär!" berättade Janne, som jobbade på postterminalen under rånnatten till GP.

Under tiden sätts bilar i brand för att blockera gator. Fotanglar läggs ut. Kaos utbryter och polisen tvingas stänga av delar av Göteborgs city. Fler misstänkta bomblådor placeras ut. Folk måste snabbt evakueras från sina bostäder.

Postterminalsstöten inträffade den 22:a januari 2008 men gav i slutändan inte mycket. Rånarna fick med sig pass, värdecheckar och eventuellt också ett antal pensionsutbetalningar. Det rör sig maximalt om ett femsiffrigt belopp, inte mer. Det visade sig under utredningen att gänget hade köpt en plan som var för gammal. Rånarna ville åt pengar som skulle komma till postterminalen med tåg från Stockholm. Men kontanter har inte fraktats per tåg i Sverige sedan i början av 2000-talet.

Åtalas i dag

I dag åtalas 16 personer för inblandning i rånet som blivit ett av länskriminalens mest omfattande utredningar någonsin. Tolv av männen ska ha medverkat vid själva rånet medan de övriga fyra endast utförde sabotage.

Bland de åtalade finns en 41-årig göteborgare som är medlem i brödraskapet Wolfpack. De övriga rånarna är stockholmare, merparten från Hässelby.

Anklagelsepunkterna är grovt rån, försök till grovt rån, grovt sabotage, skadegörelse och medhjälp därtill, skriver GP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!