"Helges ord var min lag"

Helge Fossmo manipulerade Knutbyförsamlingen.


Sexfixerad pingstpastor

Han var en djävulskt skicklig manipulatör. En sexfixerad pingstpastor som gjorde en barnflicka till mördare. För precis fem år sedan brakade helvetet löst i fridfulla Knutby.

I mörkret mycket tidigt den 10 januari 2004 utspelade sig ett av Sveriges mest spektakulära rättsfall. På den uppländska landsbygden, i en pingstförsamling med en kärna av unga kristna människor, förekom saker i det fördolda som skulle förbluffa omvärlden.

– Helges ord var min lag. Av nåd fick jag vara hans slav, sade Sara Svensson i rätten.

Pingstpastor Helge Fossmo hade förklarat för henne, familjens förre detta barnflicka, att Gud gjort ett undantag för honom från förbudet mot äktenskapsbrott.

Avrättad i sängen

Hans anonyma sms blev som en vägledning från Gud. Att det handlade om att mörda pastorns hustru och mannen till en annan kvinna som Fossmo vänstrade med, stoppade inte Sara Svensson från att skaffa en pistol med ljuddämpare och gå vill verket den där lördagsmorgonen. Hon sköt mannen i ansiktet när han yrvaken öppnade dörren. Han klarade livet. Men 23-åriga Alexandra Fossmo blev närmast avrättad i sin säng, med pastorn och barnen i rummet intill. Dagen efter grep polisen Sara Svensson i Småland och hela historien kunde rullas upp.

Hon var i hans händer

– Det var ett spännande fall med ett utanförskap som man inte förstod från början, minns kriminalinspektör Leif Spånbo som skötte förhören med Helge Fossmo.

– Att man kan lyckas förmå en människa att utföra ett sådant hemskt dåd bara genom påverkan. Hon var fullständigt i hans händer.

Men för livet

Fossmos barn bor hos en släkting i södra Sverige. Den skjutne mannen mår bra, men har men för livet, berättar Gembäck som upplever att opinionen om församlingen har vänt och nu mest är positiv.

– De som förr spottade på en, har flyttat härifrån, säger Gembäck.

Att Helge Fossmo är unik i svensk rättshistoria, skriver Leif Spånbo under på.

– Jag har försökt förklara det efteråt med att han gick med solen i ryggen i Knutby. Han var upphöjd till skyarna och så nära gud fader man kan komma. I den rollen trodde han förmodligen att han var den ende och den utvalde.

VIDEO: Barnflickan Sara Svensson visar hur hon mördade Alexandra

VIDEO: Mansonflickan Susan Atkins berättar hur hon inte visade Sharon Tate någon nåd

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.