Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hund dog i glödande aska

Nyheter | 11/01/2009 15:29

Hunden sjönk ner och dog i en grop med glödande aska.

Hunden sjönk ner och dog i glödande aska.

Det var en "dödsfälla" säger familjen.

Nu ska händelsen utredas av polis.

Det var på lördagen som en 16-årig flicka tog en promenad i skogen mellan hemmet och Bäckhammars bruk utanför Kristinehamn.

Hon ledde sin häst och vid sidan sprang den femåriga borderterriern Jeffe.

Plötsligt sprang hunden iväg, troligen efter att ha fått vittring på något vilt.

Strax efteråt hörde flickan hur hunden tjöt och när hon hade sprungit fram såg hon hur Jeffe hade sjunkit ned till huvudet i en grop med glödande aska och hur han brändes till döds.

Området används som deponi för rester från brukets massaproduktion.

– Det är mycket aska och att gå ner sig där är som att sjunka i kvicksand, säger länsvakthavande i Värmland, Mats Persson, till TT.

Familjen gjorde en polisanmälan och en förundersökning ska inledas om framkallande av fara för annan och/eller miljöbrott.

– Askan ska inte glöda när den lämnar bruksområdet. Det är nytt för mig och därför kan det ha varit en engångsföreteelse. Men vi kommer självklart att stå till polisens förfogande och också ta kontakt med familjen, säger Johanna Svanberg, driftdirektör vid Bäckhammars bruk, till TT.

Deponin ligger utanför själva fabriksområdet. Den har varit i gång under många decennier, men är nu på väg att avvecklas under en tioårsperiod.

Bruket har ett avtal med en entreprenör som bedriver komposteringsverksamhet och ett av jobben är att blanda aska med andra restprodukter för att sluttäcka deponin.

– Det har aldrig varit tal om att inhägna den. Däremot finns skyltar runt om som säger att här pågår industriell verksamhet och att obehöriga inte äga tillträde, säger Johanna Svanberg.

Mamman till flickan konstaterar att flickan bara var sekunder efter hunden.

Hon kunde också ha skållats till döds, säger mamman till Nya Wermlands-Tidningens nätupplaga.

Jeffe togs upp ur askan med hjälp av en grävskopa.

Skrivet av: