Fler dödsolyckor med skoter

Antal dödsolyckor med snöskoter ökar.


I fjol omkom 18 personer i skoterolyckor.

De senaste åren har det i snitt omkommit mellan tio och tolv personer i skoterolyckor, men 2008 var ett dåligt år för snöskoteråkare.

Under året omkom 18 personer och 140 skadades. Bara under april månad i fjol dödades fem personer.

– Det här var ett mörkt år, säger Karl-Erik Björkén vid Sveriges snöskoterägares riksförbund (Snofed), till TT.

Inte ovana förare

Att dödsolyckorna blivit fler beror enligt honom inte på att det handlar om ovana förare utan de flesta som omkommer är män i medelåldern eller äldre. Många av olyckor med dödlig utgång beror dels på att man inte visar någon respekt för lagar och regler, dels att det är alkohol inblandat. Karl-Erik Björkén säger att vid ungefär två av tre dödsolyckor är föraren alkoholpåverkad.

Det är tråkigt det som händer, vi från snöskoterrörelsen försöker gör allt för att förbättra det här med information, säger han. Men det krävs civilkurage och kamrater som har gott omdöme som säger till dem som kör påverkade.

Försök med alkolås

I fjol inledde Nationella snöskoterrådet ett försök med att sätta alkolås på snöskotrar. Försöket kommer att fortsätta även i år. Men det har visat sig finnas ett problem med en del av alkolåsen. De tar mycket ström från snöskoterns batteri.

–När det har varit mer än 15 grader kallt går inte skotern i gång, säger Karl-Erik Björkén.

Även om Sverige skulle komma fram till att alkolås borde sättas på snöskotrar väntar en lång politisk process innan det blir verklighet.

– Sverige får ju inte stifta en egen lag utan det där ska ju upp i EU för att tas beslut. Och det kan ta många år, säger Björkén.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!