Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skarpsillen tar makten i Östersjön

Nyheter | 12/01/2009 23:16

Fiskarten äter så mycket djurplankton att det inte blir mycket över till andra fiskarter.

Det är skarpsillen som numera styr viktiga delar av Östersjöns ekosystem.

Fiskarten äter så mycket djurplankton att det inte blir mycket över till andra fiskarter. Bland annat påverkas den vanliga sillen och små torskar.

Forskarna talar om ett regimskifte i ekosystemet. Det är inte längre vattentemperatur och syrehalt som styr ekosystemet, som det varit historiskt. Nu är det en art i näringskedjans över del.

Nu är det skarpsillen som styr hur mycket djurplankton det finns. Eftersom det finns så gott om skarpsill hinner de beta ned djurplanktonsamhället oavsett förhållanden i temperatur och salthalt, säger Michele Casini, forskare på Fiskeriverkets havsfiskelaboratorium, till TT.

Kritisk nivå

Han är en av dem som står bakom studien. Forskarna har gått igenom utvecklingen de senaste 30 åren. Man fann att skarpsillen redan 1992 eller 1993 passerade den kritiska nivån, beräknad till 170 miljarder individer. Och där har den legat de senaste 15 åren.

När antalet skarpsillar överstiger den kritiska nivån kan regleringen av ekosystemets olika komponenter flippa över, säger Casini. Forskarna tror att skarpsillen kunnat växa till sig i så hög grad eftersom torskbeståndet minskat dramatiskt. Torsk håller normalt nere bestånden av skarpsill men om fisketrycket på torsken blir för stort kan balansen rubbas och skarpsillen tar över, säger Casini.

Torskens föda

Skarpsillens framfart bland djurplankton påverkar bland annat sillen och småtorsken som äter djurplankton. Det innebär också att skarpsillen indirekt påverkar torskbeståndet eftersom den kapar åt sig de små torskarnas föda.

Skarpsill i Östersjön fiskas främst som industrifisk och används för att till exempel få fram fiskolja. Den är ingen direkt matfisk, som sillen. Sillen är också en helt annan fiskart.

Skrivet av: