EU-ja till mer torskfiske

Torskkvoterna i Nordsjön höjs med 30 procent nästa år.


Torskkvoterna i Nordsjön höjs med 30 procent nästa år, trots att krisen inte är över.

Samtidigt införs en rad åtgärder som ska få bukt med att stora mängder torsk kastas tillbaka i havet till ingen nytta.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) är kritisk till att kvoten höjs innan de beslutade åtgärderna hunnit få effekt. Ändå röstade han ja till höjningen när EU:s fiskeministrar på fredagen beslutade om nästa års kvoter.

I köpslåendet som sker mellan länderna valde han att lägga krutet på att få beslut om åtgärder som minskar mängden fisk som kastas över bord och dör.

– Allas tro är att utkastet är lika stort som den fisk man landar, säger Erlandsson.

När det gäller Nordsjön sker förhandlingarna med Norge, som har förbud mot utkast och är mycket kritiskt till hur EU-fiskarna kastar tillbaka fisk när kvoterna är fulla, när de vill ha mer plats i lastutrymmet eller när de tycker fisken är för liten.

Norge har krävt åtgärder som minskar utkasten, till exempel användning av selektiva redskap, förbud mot att slänga i fisk bara för att den inte går att sälja till lika högt pris som andra arter och möjlighet att omgående stänga områden där man får upp mycket ung fisk.

Flera miljöorganisationer, liksom miljöpartiet, tycker att kvothöjningen är ansvarslös.

"Åtta av tio matfiskebestånd är i dag överfiskade eller på gränsen till överfiskade. Om detta förslag går igenom bör regeringen överklaga det till EG-domstolen", skriver Isabella Lövin (mp) i en kommentar.

Ministrarna enades också om att minska torskkvoten för Kattegatt med 25 procent nästa år. Där har Sverige och Danmark redan kommit överens om fiskestopp i vissa delar, eftersom kvotminskningar inte har visat sig räcka till.

Kvoterna för torskfisket i Östersjön beslutades i oktober. De innebär en ökning med 15 procent i östra Östersjön och en minskning med 15 procent väster om Bornholm.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!