Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Acars kumpan träder fram

Nyheter | 12/01/2009 19:13

"Jag kan försäkra dig att Denho och jag inte följer en utveckling, vi leder utvecklingen."

Sexbrottssajten Kriminellt, som hänger ut sexualförbrytare, har tagits över av Original Gangsters, ett av landets tyngsta kriminella nätverk. Nyheter24 granskar hur den svenska maffian använder sajten Kriminellt som murbräcka för att erövra internet.

För första gången träder nu Denho Acars partner, Lars, "Läderlasse", Bergkvist fram. Läderlasse är, som Nyheter24 visat i ett tidigare reportage, länken mellan organiserad brottslighet och den nya verkligheten på nätet.

I en exklusiv intervju för Nyheter24 förklarar Bergkvist det fördjupade samarbetet med Original Gangsters.

Hur kom du i kontakt med OG?

–Jag är en god vän med Denho. Vi har känt varandra en tid. Däremot är jag inte på något sätt medlem i OG eller liknande. Vi har ett samarbete.

Enligt Bergkvist har de tekniken, kunskapen och resurserna som behövs för att inleda en rejäl internetoffensiv.

–Vi kommer att fortsätta expandera rejält.

Hur länge har det här varit planerat och vad är det vi kommer se?

–Projektet har planerats under ett halvår. Jag kan inte säga vad det är för typ av sajter, du får helt enkelt vänta och se. Inom en mycket snar framtid kommer du upptäcka det.

På sajten OriginalPharma säljer de bland annat vissa produkter som är dopingklassade i Sverige. Läderlasse är tidigare känd för att ha sålt olika preparat som inte ännu blivit narkotikaklassade, däribland vissa så kallade research chemicals, specifikt riktade till ungdomar. Till Nyheter24 uppger han att OrginalPharma inte kommer sälja liknande produkter.

Hur ser du på den här utvecklingen – att kriminella gäng slår sig in på nätet och startar hemsidor. Finns det risk att marknaden monopoliseras? Jag tänker på ert hot: "Vi vill samtidigt passa på att be alla andra onlineapotek att stänga ner sin verksamhet omgående".

–Ja, det är nog någonting vi kommer se mer av i framtiden. Jag håller med Anders Ahlqvist, chef på Rikskriminalens internetspaningsgrupp på IT-brottsektionen, som du intervjuade. Det stämmer att det tagit ett tag för kriminella ligor att slå sig in på nätet.

–Men jag kan försäkra dig att Denho och jag följer ingen utveckling, vi leder utvecklingen. Sedan kommer andra säkert att följa efter oss. Vad gäller hotet på hemsidan är det ingenting jag vill kommentera, men jag kan väl säga ett det inte bara är tomma ord. Vi står för det vi skriver. Det är klart att det finns en sanningshalt i det.

På kriminellt hänger ni ut sexbrottslingar. Häromdagen gick ni också steget längre och larmade om en sexchattare på ett internetcommunity. Skulle ni kunna överväga att avpublicera uppgifterna om ni blir erbjudna pengar av personerna?

– Absolut inte.

Bergkvist kom tillbaka till Sverige för sex månader sedan. Innan dess bodde han i Asien under fyra år med bas i Thailand. Men innan sin tid i Asien hade han och Jan Axelsson, grundare av Flashback, en dispyt. Bergkvist bannades från Sveriges största internetforum.

Varför?

– Det här handlar om någonting för sex till sju år sedan. Vad jag vet handlade det om annonser som inte betalats. Jag betalade för annonserna till slut, men Axelsson var inte nöjd. Därför bannade han mig.

I dagarna anklagades Jan Axelsson för att ha hackat OriginalPharmas mejl. (Läs artikeln genom att klicka här) Flera känsliga uppgifter har spridits. OG ska ha betalat 500 000 kronor för att få reda på vem som hackat mejlen på OrginalPharma. Stämmer det här? Är det Axelsson som ligger bakom hackningen. Vem betalade OG för att få reda på detta?

–Denho Acars uppgifter stämmer. Det kan jag intyga. Det är också sant att de betalade 500 000 kronor för att få reda på det. Vem de betalade vill jag inte kommentera.

Skrivet av: