Varning för sämre strandskydd

Regeringen kommer att försämra strandskyddet, varnar Naturskyddsföreningen.


Regeringen kommer att försämra strandskyddet tvärtemot vad miljöminister Andreas Carlgren lovade i höstas, varnar Naturskyddsföreningen.

Inom kort, kanske redan på torsdag, lägger regeringen fram ett lagförslag om strandskyddet, som reglerar vad som får byggas vid landets stränder. Skyddet ska luckras upp i inlands- och glesbygdskommuner och skärpas i områden där exploateringstrycket är som hårdast, enligt tidigare besked från Andreas Carlgren.

Nu säger sig Naturskyddsföreningen (SNF) ha läst det slutliga lagförslaget som de fyra allianspartierna ska ha enats om. Förslaget försämrar kraftigt strandskyddet i landet, ökar byggandet vid landets stränder samt hotar allemansrätten och många rödlistade arter, enligt SNF.

– Det blir enklare att bygga även på västkusten och i Stockholms skärgård, där exploateringstrycket är starkt. Det är ett svek mot väljarna, säger SNF-ordföranden Mikael Karlsson till Sveriges Televisions Rapport.

Enligt Mattias Johansson, pressekreterare hos Andreas Carlgren, är lagförslaget inte klart men inne i sin slutprocess. Han säger till TT att ambitionen - starkare strandskydd i områden med värst utbyggnadstryck - är densamma som när Andreas Carlgren i oktober träffade sex naturvårds- och friluftsorganisationer som var oroliga för framtidens strandskydd.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.