Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varning för sämre strandskydd

Nyheter | 13/01/2009 21:41

Regeringen kommer att försämra strandskyddet, varnar Naturskyddsföreningen.

Regeringen kommer att försämra strandskyddet tvärtemot vad miljöminister Andreas Carlgren lovade i höstas, varnar Naturskyddsföreningen.

Inom kort, kanske redan på torsdag, lägger regeringen fram ett lagförslag om strandskyddet, som reglerar vad som får byggas vid landets stränder. Skyddet ska luckras upp i inlands- och glesbygdskommuner och skärpas i områden där exploateringstrycket är som hårdast, enligt tidigare besked från Andreas Carlgren.

Nu säger sig Naturskyddsföreningen (SNF) ha läst det slutliga lagförslaget som de fyra allianspartierna ska ha enats om. Förslaget försämrar kraftigt strandskyddet i landet, ökar byggandet vid landets stränder samt hotar allemansrätten och många rödlistade arter, enligt SNF.

– Det blir enklare att bygga även på västkusten och i Stockholms skärgård, där exploateringstrycket är starkt. Det är ett svek mot väljarna, säger SNF-ordföranden Mikael Karlsson till Sveriges Televisions Rapport.

Enligt Mattias Johansson, pressekreterare hos Andreas Carlgren, är lagförslaget inte klart men inne i sin slutprocess. Han säger till TT att ambitionen - starkare strandskydd i områden med värst utbyggnadstryck - är densamma som när Andreas Carlgren i oktober träffade sex naturvårds- och friluftsorganisationer som var oroliga för framtidens strandskydd.

Skrivet av: