Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Barn slipper fingeravtryck i EU-pass

Nyheter | 14/01/2009 16:10

Barn under tolv behöver inte lämna fingeravtryck när nya EU-pass införs.

Barn under tolv år behöver inte lämna fingeravtryck när nya biometriska pass införs till sommaren.

Det beslutade EU-parlamentet med stor majoritet.

I efterspelet till terrorattackerna i USA den 11 september 2001 beslöt EU-länderna att införa pass med biometriska uppgifter, till exempel fingeravtryck, eftersom de är svårare att förfalska. Från och med den 29 juni i år måste alla nya pass i EU innehålla fingeravtryck.

I det ursprungliga förslaget föreslogs att alla över sex år skulle lämna fingeravtryck. Men när försök med de nya passen genomfördes i en del medlemsländer upptäcktes att fingeravtryck på barn inte är särskilt tillförlitliga, eftersom de förändras när barnen växer.

I onsdagens omröstning i EU-parlamentet var det därför en kompromiss mellan parlamentet och medlemsländerna som fick gehör. 594 ledamöter röstade ja till att endast barn över tolv år ska behöva lämna fingeravtryck, medan 51 var emot.

EU-parlamentarikerna anser att de nya passen kommer att vara till hjälp för att bekämpa handel med barn och barnarov. Därför kommer också principen "en person - ett pass" att gälla när de nya passen införs och det kommer inte att vara tillåtet för barn att åka på föräldrarnas pass, vilket är möjligt i vissa EU-länder i dag.

Skrivet av: