Fredag 21 Jan
Stockholm

Gathund på import kan sprida smitta

Hundratals importerade hundar bär på farlig sjukdom som kan smitta människor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Minst 300 importerade hundar lider av sjukdomen leishmanios, som angriper immunförsvaret och de inre organen och även kan spridas till människor. Det visar en granskning som SVT:s Uppdrag granskning gjort.

Hundratals svenskar importerar övergivna gathundar från länder i södra Europa. Sedan 2004 behöver hundar som flyttas inom EU inte sitta i karantän. Allt som krävs är ett hundpass där en veterinär garanterar att hunden är frisk.

Uppdrag granskning har besökt en spansk organisation som systematiskt förfalskar intygen och friskskriver sjuka hundar. Den olagliga verksamheten omsätter miljontals kronor.

Den innebär stora risker, inte bara för hundarnas utan även för människors hälsa.

– Att flytta djur på det här sättet innebär risk för att utsätta natur och människor för faror som är helt oöverskådliga i dag, säger smittskyddsläkare Leif Dottevall i programmet.

Veterinärförbundet har varnat privatpersoner för att importera hundar. Risken är stor att de för med sig infektionssjukdomar som leishmanios, men också parasiter som dvärgbandmask och i värsta fall den fruktade sjukdomen rabies, som är dödlig för både hundar och människor.

Enligt förbundet bedriver sju-åtta organisationer import av hundar till Sverige. Det finns dock ingen statistik över hur många importerade gathundar som finns i landet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela