Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tio skolor får elitklasser

Nyheter | 15/01/2009 03:33

Lund får två av de tio gymnasiala elitutbildningar som startar i höst på försök.

Skolorna får dispens av regeringen att ta in elever från hela landet utifrån särskilda antagningsregler, något som tidigare bara varit tillåtet för idrottsutbildningar och konstnärliga utbildningar.

Dessa spetsutbildningar med teoretisk inriktning införs på försök fram till 2014. Det formella beslutet om vilka av de hundra sökande skolorna som valts ut fattas av Skolverket under torsdagen, men listan presenteras i förväg av Dagens Nyheter på nätet.

De tio skolorna är Katedralskolan och Polhemskolan i Lund, Danderyds gymnasium, Globala gymnasiet i Stockholm, Europaskolan Strängnäs AB, Ehrensvärdska gymnasiet i Karlskrona, Fässbergsgymnasiet i Mölndal, Härnösands gymnasium, Luleå gymnasieby och Vasaskolan i Gävle.

Den stora skillnaden syns också i lärarnas utbildningsnivå på de två skolor i Lund som blivit utvalda. Där har lärarna en unikt och stort genomsnitt på antalet lärare som har forskat och är doktorer, skriver DN.

Skrivet av: