Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Inga reformlöften inför 2010"

Nyheter | 14/01/2009 06:15

Regeringen tillsätter sju budgetarbetsgrupper.

Regeringen kan inte lova reformer i budgeten inför nästa år, förklarar de fyra partiledarna.

”Vi vet att möjligheten att gå fram med ekonomiska satsningar under kommande år kommer att vara ytterst begränsad. Osäkerheten under 2009 och 2010 kommer att vara betydande. Detta blir därför år då vi har att noga följa våra nu verkande åtgärder och den ekonomiska utvecklingen. De tre principer som varit bärande för hur vi mötte höstens utveckling förblir vägledande för oss även under denna tid”, skriver Alliansens partiledare på DN debatt.

Möjligheten att göra ekonomiska satsningar under kommande år blir ytterst begränsad, skriver ledarna för m, fp, c och kd.

Känga mot Mona Sahlin

Alliansens partiledare passar även på att utnyttja tillfället till att dela ut en känga till oppositionens ledare Mona Sahlin:

"Vi har till skillnad från Mona Sahlins vänsterexperiment ingen sedelpress i källaren. Därför kan vi inte lova reformer eller ställa ut löften om satsningar", skriver de i en sarkastisk kommentar till oppositionens ekonomiska utspel.

Budgetarbetsgrupper

Regeringen tillsätter sju budgetarbetsgrupper inom regeringskansliet för att analysera det möjliga ekonomiska utrymme som finns under kommande år. De områden regeringen särskilt avser att prioritera i detta arbete är:

1. Jobb och företagande.

2. Hälso- och sjukvård.

3. Äldreomsorg.

4. Utbildning.

5. Effekter av sjukförsäkringsreformen.

6. Energi, klimat och miljö.

7. Brottsbekämpning och ett effektivt rättsväsende.

Risk för skattehöjningar eller nedskärningar

"För det första måste politiken ha fokus på effektiva och verkningsfulla åtgärder till stöd för jobben."

"För det andra måste politiken verka långsiktigt för att mildra nedgången i ekonomin och möjliggöra snabb återhämtning när konjunkturen vänder uppåt igen."

"För det tredje ska politiken kännetecknas av rättvisa och trygghet."

"Tummas det på ansvarstagande för ekonomin riskerar det att leda till skattehöjningar eller slå direkt mot välfärdens kärna i form av nedskärningar i sjukvård, skola eller äldreomsorg", skriver Alliansens partiledare på DN debatt.

Skrivet av: