Maria Borelius mörkar för Skatteverket

Skatteverket upptaxerar exministern Borelius och kräver över en halv miljon kronor.


Likt kompisen och förra affärskollegan Annie Wegelius har före detta handelsministern och moderaten Maria Borelius drabbats av en skattesmäll. SVT-direktören Wegelius upptaxerades efter försäljning av aktier i det schweiziska bolaget Viviance, och uppgifterna läckte ut i går. Skatteverkets utredning visar också att Borelius, som drev företaget K-word tillsammans med Wegelius, har hamnat i en skattehärva efter att hon också sålt aktier i Viviance, som duon fått ägande i efter en rad affärer under 90-talet.

Skatteverkets omprövningsbeslut, från hösten 2008, visar att Borelius har försökt dölja hundratusentals kronor från försäljningen av aktierna i Viviance.

– Vi har ifrågasatt äldre beslut av hennes taxering, och gjort omprövning. Sedan har vi tagit ett grundläggande beslut precis som på samma sätt gällande Annie Wegelius, säger Ann Andreasson, sektionschef på utlandsskattekontoret, till Dagens Media.

Borelius ägde vid försäljningen 4,77 procent av Viviance, till ett värde av 281 044 kronor. Hon har i kontakter med Skatteverket uppgett att pengarna ska finnas deklarerade vid hennes inkomsttaxering 2007. Men Skatteverket hävdar å sin sida att försäljningen skulle ha deklarerats redan taxeringsåret 2003.

Skatteverket krävde redan före jul 2007 i efterhand drygt en halv miljon kronor mer i skatt. Det gällde obeskattade intäkter från uthyrningen av villan i Djursholm. Hon hade inte heller redovisat sin förmögenhet.

– Men det här är fråga om en ny upptaxering, säger Ann Andreasson till Dagens Media.

Nu upptaxeras hon för undanhållna inkomster och tillgångar för taxeringsåren 2003, 2004 samt 2005. Det rör sig om odeklarerade styrelsearvoden från Viviance, uthyrning av privatbostad och försäljning av utländska aktier. Hon påförs även en straffavgift, så kallat skattetillägg. Totalt ska hon betala 779 528 kronor, inklusive skattetillägget.

Reinfeldt utsåg Maria Borelius till handelsminister i regeringen 2006. När det uppdagades att hon haft svart arbetskraft i hemmet, vägrat betala tevelicens och att hennes sommarvilla ägdes av ett företag på Jersey, tvingades hon att avgå.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!