Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

MTR tar över tunnelbanan

Nyheter | 20/01/2009 15:43

Kritiserade Veolia försvinner - Hongkongbaserade MTR tar över Stockholms t-bana.

Hongkongbaserade MTR tar över driften av Stockholms tunnelbana. Därmed är det slutkört för franska Veolia efter tio år i Stockholm.

Veolia som fått en del kritik och protester den senaste tiden efter avslöjandet om att de bygger järnväg på ockuperad mark i Israel.

Beskedet att MTR får ansvaret var överraskande, eftersom Veolia, som ansvarat för Stockholms tunnelbana sedan 1999, då under namnet Connex, var favoriter till att vinna även nästa upphandling, skriver Dagens Nyheter.

MTR målades på en presskonferens under tisdagseftermiddagen upp som en stark kandidat. De driver både pendeltåg och tunnelbana i Hongkong, och även internationellt där de satt punklighetsrekord, skriver DN.

Avtalet mellan SL och MTR sträcker sig över åtta år, med option på ytterligare sex. I upphandlingen ingår även att sköta service, underhåll av vagnarna samt snöröjning. SL anser att det i och med detta tillägg borde leda till ökad punktlighet, skriver DN. Kontraktet är värt 35 miljarder kronor.

Skrivet av: