SCB: Långt, högt och blött

Hjortkvarn är Sveriges mittpunkt. Landets minsta kommun har blivit åtta fler.


Hjortkvarn är Sveriges demografiska mittpunkt. Och landets minsta kommun Bjurholm har ökat sin befolkning med åtta personer.

Det och mycket mer kan man läsa sig till i Statistiska centralbyråns årsbok 2009. I årets presentation av boken har man siktat in sig på det som är långt, högt och blött.

Långt får representeras av våra personbilars sammanlagda körsträcka under ett år. Den sammanlagda körsträckan för landet 4,5 miljoner personbilar under året uppgår till 6,6 miljarder mil vilket motsvarar 1 500 000 varv runt ekvatorn eller 86 000 tur- och returresor till månen.

Högt blir det om man bygger en silo för hela höstveteskörden på 2 087 000 kilo. Med en bottenyta på 100 kvadratmeter blir silon som ska rymma skörden i runda slängar 27 kilometer hög - tre Mount Everest på varandra.

Blött blir det om man räknar hur mycket vatten och snö som vräker ner över oss under ett år. Tänk en tomt på 1 000 kvadratmeter i Göteborg. Eftersom Göteborgs årsnederbörd var 1 032 millimeter fick den tänkta tomten över 1 miljon liter eller i snitt 20 000 liter i veckan. Varför behöver man då vattna, undrar SCB.

Under en medelvecka i Sverige föds 1 048 pojkar och 989 flickor, 921 par gifter sig medan 397 par skiljer sig.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.