Nästan varannan bil underkänd

Nästan varannan personbil underkänns vid kontrollbesiktningen.


Ändå steg antalet godkända bilar förra året - från 50 procent till 53 procent.

Av personbilar som är tre år eller äldre underkändes 47 procent vid den årliga kontrollbesiktningen förra året. Av dessa hade nästan var tredje bil fel som krävde att bilen, efter reparation, måste visas upp för efterkontroll.

"Visserligen ökade andelen godkända personbilar under 2008, men när i stort sett varannan personbil underkänns i kombination med en bilpark som blir äldre känns situationen knappast glädjande, snarare alarmerande", säger Bilprovningens vd Magnus Ehrenstråhle i ett pressmeddelande.

Genom att nyregistreringen och skrotningen minskade under 2008 blir bilparken på sikt äldre. Nyregistreringen sjönk med 17 procent från 2007 till 2008 och antalet skrotade bilar sjönk med 33 procent. 37 procent av personbilarna är tio år eller äldre.

Som samhällsläget är så är väl nybilsinköp inte det första människorna tänker på. Men det är oroväckande att bilparken blir äldre, säger Cecilia Blom Granlund, informationschef vid Bilprovningen, till TT.

När det gäller tunga fordon är det bara bussarna som visar en tydlig förbättring. Andelen underkända minskade från 53 procent 2007 till 49 procent 2008.

Det är glädjande att bussföretagen ser över sina fordon bättre.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.