Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Artonåringar föreslås få köra taxi

Nyheter | 20/01/2009 19:55

Åldersgränsen för att köra taxi och buss kan sänkas till 18 år.

Åldersgränsen för att köra taxi och buss kan sänkas till 18 år, enligt ett förslag från körkortsutredningen.

Och utredningen vill göra det lättare att dra in körkortet för den som är medicinskt olämplig att köra.

Regeringens utredare, chefsrådman Björn Hansson, har haft mycket på sitt bord i utredningen. Han har fått hantera en rad extra frågor, utöver huvuduppgiften att föreslå hur EU:s tredje körkortsdirektiv ska överföras till svensk lag.

Flera nya bokstavskategorier föreslås på körkorten som en följd av att åldersgränserna för att köra tung lastbil, buss och taxi föreslås ändrade. Åldern för att köra tung lastbil höjs i normalfallet från 18 till 21 år, men med särskild utbildning ska det ändå gå att få köra från 18 års ålder. För taxi och buss föreslås en sänkning av åldern från 21 till 18 år, förutsatt att en gymnasieutbildning för buss- och taxiförare införs.

Buss- och lastbilskorten ska, föreslår utredningen, i framtiden bytas ut oftare-vart femte år. Det särskilda traktorkörkortet slopas enligt förslaget. I stället krävs lägst mopedkörkort för att få köra traktor.

För läkare ska steget att anmäla en person som medicinskt olämplig att köra bil göras lättare att ta. Läkare har i dag skyldighet att anmäla en person som är "uppenbart olämplig" att köra. Men för att kvala in som "uppenbart olämplig" krävs det mycket starka skäl. Utredningen vill ändra till "olämplig" och en läkare ska kunna anmäla en person som bedöms vara olämplig att köra, men som vägrar låta sig undersökas.

En möjlighet att besluta om alkolås i stället för att dra in körkortet införs för personer som har alkoholproblem men som inte har några domar för rattfylleri. I dag finns inga alternativ till att dra in körkortet.

Skrivet av: