Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Biblioteket lånar ut barnporr

Nyheter | 21/01/2009 09:06

"Teenangels", "Swedish Teenage Girls" och "Bambino", är namnen på några av de tidningar som Kungliga Biblioteket i Stockholm lånat ut.

Kungliga Biblioteket lånar ut barnporr.

Trots att det är brottsligt att sprida och visa barnporr för andra har vem som helst kunnat beställa materialet och titta på det.

"Mycket känsligt material"

–Vi ser över våra restriktioner just nu. Självklart finns det mycket känsligt material på KB. Jag kan inte alla detaljer kring just det här ärendet, men vi har inte tillsatt en stödperson för det här specifika fallet. Samtidigt är vi nu en myndighet så med anledning av det har vi kopplat in en jurist som bland annat går igenom känsligt material, säger Sara Bengtzon på kommunikationsavdelningen till Nyheter24.

Det är Valentin Bart som är engagerad i frågor som rör sexuella övergrepp mot barn som har upptäckt skandalen.

Nyheter24 ringer upp Valentin Bart för att få en klarhet i vad det egentligen är som pågår.

– Det här handlar om barnporr från 70- och 80-talet då Sverige hade en lucka i lagen vilket gjorde innehav, publicering och distribution av barnporr lagligt – det är faktiskt ett svart hål i svensk nutidshistoria.

–Sedan har vi i Sverige insamlingslagen som är gammal som gatan. Insamlingslagen har i det här fallet möjliggjort att jag i november kunde söka på tidningar från den här perioden, beställa dem och sedan boka ett specialläserum där jag fick sitta i lugn och ro och gå igenom materialet.

"Ingen som vill ha pedofili till julskinkan"

Trots att Valentin Bart upptäckte detta i november har det ännu inte uppmärksammats.

–Om du tänker på det är det faktiskt en smärre skandal. Kungliga Biblioteket i Stockholm tillhandhåller barnpornografiskt material samtidigt som drottning Silvia är engagerade i ECPAT och driver World Childhood Foundation. Men jag valde själv att vänta tills januari med att gå ut med det.

Varför?

–Jag vet hur den journalistiska diskursen fungerar. Ingen vill ha pedofili till julskinkan. Men som sagt, detta är både mycket genant samtidigt som det väcker frågor kring svensk lagstiftning. Betyder insamlingslagen att jag skulle kunna ha en atombomb i mitt badrum? Nej, antagligen inte. Men du förstår vart jag vill komma, avslutar Valentin Bart för Nyheter24.

Skrivet av: