Biblioteket lånar ut barnporr

"Teenangels", "Swedish Teenage Girls" och "Bambino", är namnen på några av de tidningar som Kungliga Biblioteket i Stockholm lånat ut.


Kungliga Biblioteket lånar ut barnporr.

Trots att det är brottsligt att sprida och visa barnporr för andra har vem som helst kunnat beställa materialet och titta på det.

"Mycket känsligt material"

–Vi ser över våra restriktioner just nu. Självklart finns det mycket känsligt material på KB. Jag kan inte alla detaljer kring just det här ärendet, men vi har inte tillsatt en stödperson för det här specifika fallet. Samtidigt är vi nu en myndighet så med anledning av det har vi kopplat in en jurist som bland annat går igenom känsligt material, säger Sara Bengtzon på kommunikationsavdelningen till Nyheter24.

Det är Valentin Bart som är engagerad i frågor som rör sexuella övergrepp mot barn som har upptäckt skandalen.

Nyheter24 ringer upp Valentin Bart för att få en klarhet i vad det egentligen är som pågår.

– Det här handlar om barnporr från 70- och 80-talet då Sverige hade en lucka i lagen vilket gjorde innehav, publicering och distribution av barnporr lagligt – det är faktiskt ett svart hål i svensk nutidshistoria.

–Sedan har vi i Sverige insamlingslagen som är gammal som gatan. Insamlingslagen har i det här fallet möjliggjort att jag i november kunde söka på tidningar från den här perioden, beställa dem och sedan boka ett specialläserum där jag fick sitta i lugn och ro och gå igenom materialet.

"Ingen som vill ha pedofili till julskinkan"

Trots att Valentin Bart upptäckte detta i november har det ännu inte uppmärksammats.

–Om du tänker på det är det faktiskt en smärre skandal. Kungliga Biblioteket i Stockholm tillhandhåller barnpornografiskt material samtidigt som drottning Silvia är engagerade i ECPAT och driver World Childhood Foundation. Men jag valde själv att vänta tills januari med att gå ut med det.

Varför?

–Jag vet hur den journalistiska diskursen fungerar. Ingen vill ha pedofili till julskinkan. Men som sagt, detta är både mycket genant samtidigt som det väcker frågor kring svensk lagstiftning. Betyder insamlingslagen att jag skulle kunna ha en atombomb i mitt badrum? Nej, antagligen inte. Men du förstår vart jag vill komma, avslutar Valentin Bart för Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna i 25-årsåldern död – man i samma ålder mordmisstänkt

En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.