Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varje dag smittas 115 med klamydia

Nyheter | 21/01/2009 16:52

Könssjukdomen klamydia fortsätter att sprida sig bland unga svenskar.

Könssjukdomen klamydia fortsätter att sprida sig bland unga svenskar, trots alla kampanjer om säker sex.

Förra året smittades i genomsnitt 115 personer om dagen av klamydia, totalt 42 013 enligt myndighetens preliminära siffror.

Att fjolårets kurva viker nedåt en aning är ingenting som får de smittskyddsansvariga att jubla.

– Vi kan inte säga att det har vänt egentligen. Tittar man mer långsiktigt, på en tioårsperiod eller så, ser vi snarare att det är en gradvis ökning, säger Anders Blaxhult på Smittskyddsinstitutet.

Jämfört med läget 2007 har antalet fall minskat med elva procent, men nedgången beror på att många av de fall som upptäcktes 2007 egentligen skulle ha hittats redan 2006. Då spreds en muterad variant av klamydiabakterien som inte alla testmetoder kunde upptäcka. Många invaggades i falsk säkerhet med sina felaktigt negativa provsvar och proverna fick tas om året därpå. Nedgången mellan 2007 och 2008 var således väntad, och beror på klamydiabakteriens spratt snarare än på landstingens och myndigheternas budskap om vikten av att använda kondom.

I fjol var klamydia vanligast bland 20-29-åringar. Sett i relation till folkmängden grasserar smittan värst i Gävleborg, på Gotland och i Dalarna medan de tre småländska länen Kronoberg, Jönköping och Kalmar är mest förskonade.

Skrivet av: