Moderat nej till dagisstyrning

Moderaterna ska inte gå till val på 40-timmarsvecka för barn i förskolan.


Nej, moderaterna ska inte gå till val på 40-timmarsvecka för barn i förskolan eller tak för barngruppernas storlek.

Förslagen väckte starkt motstånd vid framtidskonventet och drogs tillbaka.

Det blev en lång och delvis hetsig debatt när m-ombuden diskuterade högre kvalitet i välfärden och det slutade med kompromisser där en lång rad förslag ändrades och urvattnades. Bland förslagen fanns dagisbarns rätt till fem veckors semester och att de inte ska behöva vara mer än 40 timmar i veckan i förskolan.

– För en singelförälder är det helt omöjligt att klara 40-timmars arbetsvecka för barnen. Vi ska inte skuldbelägga föräldrarna ytterligare, sade Kristina Alvendahl.

Argumenterade förgäves

De ansvariga, Charlotte Nordström och Henrik Ripa, försökte förgäves övertyga ombuden. Nordström tog upp att det är barngruppers storlek och barnens närvarotider som ständigt diskuteras.

– Föräldrar och personal nöjer sig inte med allmänna svar, sade hon. Vi måste prata om det som berör. Vi behöver mer tid för barnen, sade Ripa.

Men många ombud reagerade starkt emot politikernas rätt att lägga sig i, mot en centralstyrning av kommunerna och flera menade att förslagen bryter mot moderaternas arbetslinje.

– Politikerna ska inte detaljstyra barngruppers storlek eller tala om hur många semesterdagar barn ska ha, sade Gunnar Oom.

– Vi ska inte fall för frestelsen att på klassiskt socialdemokratiskt manér detaljstyra, sade Paul Lindquist.

Som s kvinnoförbund

Leif Gripestam vände sig emot att förslagen hade samma centralistiska ton som socialdemokratiska kvinnoförbundet förfäktade på 80- och 90-talet.

– Det trodde jag vi kämpat ned. Alla barn stöps inte i samma pepparkaksform, sade han.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!