Onsdag 28 Sep
Stockholm

Moderaterna ångrar FRA-hantering

Partisekreterare Per Schlingmann erkänner att moderaterna misslyckades.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Moderaterna erkänner nu för första gången att regeringen borde ha agerat annorlunda när det gäller hanteringen av FRA-lagen. Partisekreterare Per Schlingmann (m) menar att partiet misslyckades i att skapa bättre möjligheter för diskussioner.

– Det som var lite speciellt med FRA-lagen var ju att väldigt mycket diskussioner kom i slutfasen. Det är klart att i efterhand kan ju även vi konstatera att hade vi från början sett, och visste vi att diskussionen skulle komma i slutet av beslutsprocessen, så är det klart att vi hade skapat bättre möjligheter för diskussioner med att ta upp processen också tidigare, säger Per Schlingmann till Sveriges Radio.

Även flera av allianspartiernas gräsrötter är missnöjda med regeringens hantering av FRA-lagen. En enkät som Sveriges Radio Ekot har gjort visar att 55 procent av dem som har svarat att regeringens hantering varit dålig eller mycket dålig.

Många anser att regeringen inte lyckades förklara varför FRA-lagen behövdes.

– Misstaget man gjorde i början var ju att man beskrev ärendet fel, tycker jag. Man beskrev det som om det var något helt nytt och det blev känsloladdat. Man fick fel ingångsvärden och det var det svårt att ta sig ur, säger moderaten Hans-Bertil Sinclair från Klippan i Skåne.

Endast 23 procent var nöjda med hanteringen.

– Regeringen skulle ha varit tydligare med vad FRA-lagen innebär och vad den får för konsekvenser för människor. Det tycker jag man missade totalt, säger folkpartisten Ann Cathrin Larsson från Älvkarleby i Uppland till Sveriges Radio.

I november skickade Ekot ut en enkät om alliansregeringens två första år vid makten till totalt 1 119 borgerliga politiker runt om i Sverige.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.