M överens om fildelningslag

Moderaterna enades i dag om hur propositionen om fildelning ska se ut.


Den moderata riksdagsgruppen enades efter en dryg timmes extra sammanträde i dag om hur propositionen om fildelning ska se ut. Propositionen ska klubbas på regeringssammanträdet på torsdag.

Reinfeldt försäkrade att det inte varit någon partipiska som tvingat gruppen till enighet.

–Nej, vi har fört en diskussion. Därför var det viktigt att jag var närvarande så man kan svara på frågor, så nu kan vi färdigställa propositionen.

Moderaternas gruppledare Lars Lindblad säger att de varit tvungna att brottas ganska mycket för att komma överens.

Olika uppfattningar

Det finns väldigt olika uppfattningar i sak i gruppen. Det har varit en lång resa när vi försökt väga samman detta. Nu kommer det bli vissa förändringar där man balanserar upp på integritetssidan.

– Det är en avvägning mellan äganderätt, upphovsrätt och enskilda individers rättsskydd och integritet. Nu har vi en enhällighet om att propositionen ska gå igenom och att ingen riksdagsledamot i den moderata gruppen kommer att agera i annan riktning, säger han.

Ulf Berg, som hör till de kritiska i m-gruppen, är hyfsat nöjd, särskild med ett tillägg om att det blir en översyn där utvecklingen följs.

– Det är viktigt att se hur praxis blir när rätten ska lämna ut ip-adresser och att se till att det inte blir oskäliga betalningar, säger han.

Berg tycker att de förändringar som gjorts är bra, även om han helst velat gå lite längre.

– Förhoppningsvis är det de största fiskarna som nu fångas, säger han.

Osäkra på vad de yngre moderaterna tycker

Den moderata gruppen beslutade att ingen ska agera mot propositionen. I praktiken betyder det att om en riksdagsledamot i slutändan inte är nöjd när de blir dags för omröstning så kan hon eller han se till att bli utkvittad, säger han.

På frågan om någon kan få lägga ner sin röst svarar han att det är för tidigt att svara på. Det är svårt att svara på om förslaget kommer att få stöd hos den unga generationen, säger Lindblad.

Det fanns redan inför mötet en stor majoritet i m-gruppen för förslaget. Men det räcker inte. Alla behöver vara med för att regeringen inte ska behöva uppleva en ny karusell liknande den om FRA-lagen.

Några principiella ändringar av det ursprungliga förslaget har inte gjorts. Rättighetsinnehavarna kommer att få möjlighet att vid domstol begära ut namn bakom ip-adresser från vilka olaglig fildelning gjorts.

Däremot har det så kallade brottsrekvisitet skärpts. Det innebär att kravet för att domstolen ska lämna ut namn blivit hårdare. Några gränser för antal fildelningar har inte skrivits in, däremot förtydliganden om att fildelningen ska ha åstadkommit ekonomisk skada. Det är till exempel skillnad på att ladda ned en 20 år gammal film och en film som inte haft premiär.

En annan förändring är att det inte att ska gälla för fildelningar som gjorts innan lagen träder i kraft. Dessutom har förtydliganden gjorts vad gäller rättegångskostnader för den enskilde. Om man vägrar betala ett krav på skadestånd, får frågan avgöras i domstol. Förlorar den enskilde där, får han eller hon förutom skadeståndet även betala motpartens rättegångskostnader.

Här har skett förtydliganden som innebär att vid skadestånd upp till ett halvt basbelopp, 21 400 kronor, får rättegångskostnaderna inte överstiga ett visst belopp, som täcks av de flesta hemförsäkringar.

Debatt Ipred del 1, extramaterial

Debatt Ipred del 2, extramaterial

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!