Stockholm

Svåra tågförseningar i södra landet

Tågtrafiken i södra Sverige stod stilla. Först halv åtta började de rulla.


Läs mer

Tågtrafiken i södra Sverige stod stilla på torsdagskvällen på grund av ett fel på trafikledningssystemet i Malmö.

– Åtminstone ett hundratal tåg har drabbats, säger Bodil Sonesson, pressinformatör på Banverket, till TT.

Orsakerna till felet på trafikledningssystemet är oklara, men effekten blev att tågen inte gick att manövrera. Ett stort antal tåg blev stående ute på linjen ända upp mot Mjölby medan reparationerna i Malmö pågick.

En del tåg ställdes in helt och först efter klockan 18, efter cirka 2,5 timmars avbrott, kunde trafiken börja rulla igen fast med förseningar.

– Nu går tågen dock efter tidtabell igen, sade Bodil Sonesson till TT vid 19.30.

Från ledningscentralen i Malmö regleras tåg upp till Halmstad i väster, till Mjölby i öster och dessutom i delar av Småland plus hela Skåne och Blekinge. De enda tåg som kunde rulla opåverkade var tågen söder om Malmö, det vill säga mot Köpenhamn och mot Ystad och Simrishamn.

– De går under ett annat system, säger Sonesson.

Stoppet kom mitt i rusningstid för lokaltrafiken i bland annat Skåne och ett stort antal resenärer blev sittande på tågen.

Frågan om ersättning får resenärerna ta upp med trafikoperatörerna, men chansen att få något är troligen liten.

– Med tanke på omständigheterna kommer vi inte att betala ut något. Vi ser det här som force majeure och då gäller inte vår restidsgaranti, säger Dan Olofsson, presstalesman för SJ, till TT.

SJ, som inte kör lokaltåg i området, fick igenom ett par tåg men för cirka tio förbindelser blev det stopp. Det gällde framför allt Göteborg-Köpenhamn, Kalmar-Göteborg samt Stockholm-Köpenhamn.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.