Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

På fri fot efter vapenhot på Youtube

Nyheter | 25/09/2008 17:41

En 16-årig pojke från Köping, som poserat med vapen på Youtube, försätts nu på fri fot av åklagare. (TT)

En 16-årig pojke ifrån Köping, som tidigare varit anhållen misstänkt för vapenbrott och framkallande av fara för annan, är numera försatt på fri fot av åklagare, uppger polisen i Västmanland.

Han anhölls misstänkt för vapenbrott och framkallande av fara för annan. Åklagarens beslut kom efter flera husrannsakningar föranledda av ett tips till polisen om ett filmklipp på videosajten You Tube.

Pojken hördes av polisen efter att ha synts i filmklipp på nätet.

- Han visar upp vapnen och gör sken av att han ska använda dem i någon form, men inte uttalat mot några specifika mål, sade Börje Strömberg, presstalesman för polisen i Västmanland.

- Vi vet inte hur allvarligt det här var tänkt. Men det är allvarligt att en person har sådana här fantasier i en miljö där det förekommer så pass mycket vapen. Sen får utredningen visa om han hade tänkt genomföra hoten eller inte, sade Strömberg.

Sammanlagt tolv vapen - automatvapen, jaktgevär, pistoler och revolvrar - togs i beslag under tre husrannsakningar igår.

Förutom 16-åringen togs två personer som är släkt med pojken in till förhör. De släpptes senare men är fortfarande misstänkta för vapenbrott.

Förutom att pojken är i skolåldern fanns ingen koppling till de hot mot skolor som ägt rum sedan tisdagens dödsskjutningar i Finland.

Enligt Anders Ahlqvist, chef för internetspaningsgruppen på Rikskriminalpolisen, är fallet unikt.

- Vi har reagerat på liknande saker tidigare, men så vitt jag vet är det första gången man har anhållit någon för olaga vapeninnehav efter en video på nätet.

Gärningsmannen bakom dödsskjutningarna i Kauhajoki i tisdags hade innan dådet lagt upp en video med sig själv på internet där han sköt med en pistol.

Skrivet av: