Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skolmördarens profil kartläggs

Nyheter | 24/09/2008 14:58

Polisen inleder kartläggningen av skolmassakerförövarens profil inom kort.

I centrum av Kauhajoki sänktes flaggorna på halv stång i soluppgången. I gryningen lystes gatan utanför den drabbade skolan upp av ett hav av ljus som satts dit av chockade invånare.

– Kauhajokis invånare verkade chockade och nedslagna, rapporterar TT:s utsända. Många människor i alla åldrar var ute på gatorna. En del grät öppet.

Myndigheterna meddelade i dag att åtta kvinnor och två män dödades av gärningsmannen i Kauhajoki i går. Alla offer var från Kauhajoki eller närområdet. Finländska rikskriminalen inleder kartläggningen av skolmassakerförövarens profil inom kort. Under kartläggningen ska bland annat den misstänktes bakgrund utredas och hans närmaste intervjuas, rapporterar FNB. Arbetet leds av psykologidoktorn Helinä Häkkänen. Hon kartlade också Jokelamördaren Pekka-Eric Auvinens personlighet.

Polisens förundersökningsledning vill inte svara på frågor om varför Matti Saari fick behålla sitt vapen efter att ha tagits i förhör i måndags. Inte heller om poliserna som förhörde honom lade märke till något avvikande i hans personlighet eller beteende.

Vid en presskonferens på onsdagen redogjorde polisen för händelseförloppen den ödesdigra tisdagen. Polisen vet ännu inte hur många skott Saari avlossade. Hittills tyder ingenting på att Saari skulle ha haft någon medhjälpare.

– Också polisens agerande ska nu utredas, sade inrikesminister Anne Holmlund. Enligt polisen hade några av skjutvideorna filmats av en okänd person.

– Jag har sänt mina kondoleanser till statsminister Matti Vanhanen och det finska folket. Det är andra gången på alltför kort tid de upplever traumat över att försöka svara på frågan Varför?, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till TT.

På frågan om vad som kan göras för att förhindra liknande dåd säger Reinfeldt att det bland annat handlar om att vara uppmärksam på människor som mår dåligt.

– Det handlar om resurser och kunnande i psykiatrin och att hålla undan och hålla nere vapenförekomsten och att alltid vara vaksam på och ta tag i människor som mår dåligt, säger Reinfeldt.

Han hänvisar till satsningar på barn- och ungdomspsykiatrin som regeringen föreslagit i budgeten och som bland annat är ett försök att korta väntetiderna för barn och unga som behöver hjälp.

Tidigare i dag evakuerades ett antal skolor i Jorois öster om Pieksämäki efter ett "meddelande som kan tolkas som ett bombhot", uppger FNB. Hotet håller på att utredas. Även skolor i Pyhäjärvi i norra Österbotten ska ha hotats. Enligt polisen finns det ingen direkt anledning till oro.

Tillståndet för den 21-åriga kvinna som skadades vid skolmassakern i Kauhajoki har stabiliserats och är inte längre kritiskt, uppger FNB.

Finsk polis ska ha letat igenom gärningsmannens bostad och hittat meddelanden där han skriver om sitt hat mot mänskligheten och uppgifter som tyder på att han började planera dådet 2002. Finland flaggar i dag på halv stång efter gårdagens skottdrama som krävde elva liv. Statsminister Matti Vanhanen kom på onsdagsmorgonen till Kauhajoki för att träffa elever och lärare på den drabbade yrkesskolan.

– Det är ju uppenbart att både Jokela och denna massaker är kopior av det som har hänt i USA tidigare, sade Vanhanen på en tidig presskonferens, rapporterar TT:s utsända Marlene Eriksson.

Vanhanen berömde polisen för att förövaren Saari överhuvudtaget togs i förhör före massakern. Någon annan kommentar till polisarbetet ville han inte ge.

– Jag vill inte spekulera i vilka uppgifter som kom fram vid förhören och den slutsats som polisen drog.

Dagen före massakern hade 22-åringen förhörts av polis om videofilmer som han lagt ut på videosajten You Tube där en ung man skjuter med pistol. Sin tidsbegränsade vapenlicens fick Saari för en månad sedan, pistolen var hans första vapen.

Skrivet av: