Propeller får fart på blodet

En pump som driver en propeller i stora kroppspulsådern hjälper fungerar bra.


En 65-årig man med svår hjärt- och njursvikt har fått bättre blodcirkulation med hjälp av pump som driver en propeller i stora kroppspulsådern.

Operationen, som ägde rum natten till i fredags, var den första i sitt slag vid Universitetssjukhuset i Lund, och patienten rapporteras må bra. Hans njurar hade renats på tolv timmar och han kunde snabbt minska sin dos vätskedrivande läkemedel.

"Effekten var större än alla våra förväntningar", skriver verksamhetschef Björn Ekmehag i ett pressmeddelande.

Liknande försöksoperationer har tidigare utförts i England och i Göteborg. Lundakardiologen Öyvind Reitan, som har utvecklat pumpen, hoppas att produkten ska kunna finnas på marknaden redan under året. I så fall skulle den komma till användning hos cirka 200 gånger om året vid ett sjukhus som Universitetssjukhuset i Lund, enligt pressmeddelandet.

Skrivet av:

Senaste nytt

Opec väntas minska produktionen

Polisen i Örebro rapporterar om stöld

"Man misstänks för stöld på en livsmedelsbutik i Örebro under eftermiddagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om stöld, Hallsberg

"Man gripen för att ha stulit varor på en livsmedelsbutik i Hallsberg", skriver polisen på sin hemsida.

Här är yrkena med 40 000 i månadslön – där du får jobb direkt

Är du på jakt efter nytt jobb? Eller funderar du på att börja plugga? Här är fem yrken med krav på högskoleutbildning, med mycket goda chanser till jobb.

Avslöjandet: Så Dålig är luften i din bil – medför flera hälsorisker

Luftföroreningarna på hårt trafikerade vägar letar sig in i våra bilar enligt en ny studie, vilket medför flera betydande hälsorisker.

Lavrov lamslog hotat OSSE

1 timme sedan
Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s möte i Nordmakedonien var på grund av den ryska närvaron delvis lamslaget redan när det inleddes på torsdagen.