Snusare dör lättare av hjärnpropp

Det visar ny forskning från Karolinska institutet och Akademiska sjukhuset.


Ny forskning visar att snusare har större chans att dö ifall de får en blodpropp i hjärnan, än de som inte använder tobak. Nyheten publiceras i det nya numret av tidskriften Epidemiology och uppgifter kommer från en ny studie som gjorts på Karolinska institutet och Akademiska sjukhuset.

– Vår studie pekar på att snusning kan försämra prognosen i samband med hjärninfarkt, som är den allra vanligaste formen av stroke, säger Maria-Pia Hergens, forskare vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet.

Varför det ligger till på detta viset har man inget säkert svar på. Men en teori är att snuset ökar hjärnverksamheten, vilket kan leda till att blodproppar bildas som sedan transporteras och täpper till blodkärl i hjärnan.

– Vi vet sedan tidigare att omkring 20 procent av alla strokefall orsakas av blodproppar som bildats i hjärtat, säger Maria-Pia Hergens till Uppsala Nya Tidning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

1 timme sedan
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.