Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Läkaren dödade med Metadon"

Nyheter | 27/01/2009 13:28

Men Socialstyrelsen anser att läkaren inte gjort något fel.

"Han hade fått tabletter på 10 mg och skulle ta 3-6 tab per tillfälle max tre gånger om dagen. En tung missbrukare får max 10 mg i flytande form per dygn", uppgav patientens sambo i sin anmälan mot läkaren som hon anser orsakat hennes killes död.

Det var i februari 2006 som patienten råkade ut för en trafikolycka. Efter olyckan utvecklade han ett kroniskt smärttillstånd. Han begav sig till Sundsvalls Sjukhus. På sjukhuset fick han de smärtstillande medlena Citodon och Tradolan. Men det räckte inte. Smärtan vägrade släppa. Till slut efter andra starkare smärlindrande medel ordinerade läkaren Metadon – samma medel som används för avgiftning av heroinister.

På morgonen den 25 maj 2007 kallade sambon på ambulans eftersom hon inte kunde väcka honom. Ambulanspersonalen försökte uppliva honom utan framgång. Vid obduktionen konstaterades det att han avlidit på grund av oavsiktlig förgiftning med Metadon.

Enligt sambon slarvade läkaren inte bara med doseringen.

"Läkaren slarvade inte bara med doseringarna, han kontrollerade aldrig min sambos hälsotillstånd. Du får absolut inte behandla en astmatiker med Metadon, Han hade astma sen han var liten", skriver hon.

Men läkaren uppger att patienten på eget bevåg överdoserade metadonet, liksom de tidigare smärtstillande medlena han blivit ordinerad. Socialstyrelsen väljer att lita på läkaren och väljer att inte utfärda någon varning.

Samtidigt uppger sambon att Socialstyrelsens utredning i Lex Mariaärendet innehåller felaktiga uppgifter och att anhöriga inte fått möjlighet att yttra sig.

Skrivet av: