Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Läkare skrev ut narkotika i mängder

Nyheter | 26/01/2009 20:17

Läkaren har "slentrianmässigt " skrivit ut beroendeframkallande läkemedel.

Socialstyrelsen ber Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) att återkalla legitimationen för en 78-årig läkare i Mellansverige. Läkaren har bland annat skrivit ut narkotikaklassade läkemedel i mängder utan att ha någon dokumentation.

Läkaren avslöjades i samband med att Socialstyrelsen vid en granskning upptäckte ett anmärkningsvärt recept på ett apotek. Framtagna uppgifter visade att läkaren mellan oktober 2007 och februari 2008 hade expedierat 115 recept på narkotiska läkemedel.

Han har "delvis slentrianmässigt" förskrivit beroendeframkallande läkemedel under årtionden, konstaterar Socialstyrelsen i sin anmälan till HSAN. Dessutom uppfyller hans journaler inte kraven. I flera fall var de skrivna med tjockt pennstift och med skrivstil på onumrerade sidor i ett slags lösbladssystem.

Läkaren anklagas även för att ordinerat Testosteron och Viagra utan någon närmare undersökning alls samt för att behandlat en rad åkommor på ett ovetenskapligt sätt.

Han har varit "grovt oskicklig vid utövningen av sitt yrke", sammanfattar Socialstyrelsen.

Skulle HSAN inte återkalla legitimationen yrkar Socialstyrelsen i andra hand på att läkaren i alla fall blir av med behörigheten av förskriva narkotiska läkemedel.

Skrivet av: