Kritiserade azofärger kvar i handel

Trots kritik finns azofärgerna kvar på hyllorna i svenska butiker.


Trots tidigare kritik finns azofärgerna kvar på hyllorna i svenska livsmedelsbutiker.

– Ett stort svek mot konsumenterna, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

Många av de svenska livsmedelsföretagen och de stora butikskedjorna lovade i fjol att azofärgerna successivt ska bort. Ändå finns de kvar i en mängd varor som drycker, snacks, bakverk och godis, enligt en kartläggning som presenteras i tidningen Råd och Rön.

– Det här är helt onödiga ämnen som dessutom ofta finns i varor som vänder sig till barn. Det finns ingen som helst konsumentnytta med dem, och bara misstanken om att de kan orsaka skador borde räcka för att de ska försvinna, säger Jan Bertoft till TT.

Azofärger är bjärt färgade tillsatsämnen som var förbjudna i Sverige fram till EU-inträdet. De kan ge allergiska reaktioner hos känsliga personer, och de skapade stora rubriker hösten 2007 då brittiska forskare publicerade en studie i den tunga medicintidskriften The Lancet som visade att azofärger kan ge barn beteendestörningar.

Efter en del käbbel på EU-nivå landade azofärgernas öde i ett kompromissbeslut i fjol: De får finnas kvar, men produkterna ska märkas.

– Det räcker inte, anser Sveriges Konsumenter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man mördade bekant med sparkar och slag

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).