Kriminellt kontakta barn för sex

Att kontakta barn i syfte att ha sex med dem ska kunna straffas med fängelse.


Att kontakta barn under 15 år i syfte att ha sex med dem ska kunna straffas med fängelse i upp till ett år, föreslår regeringen.

– Det viktiga för mig är att vi får ett bättre skydd mot den här typen av fula gubbar på nätet, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

För att dömas för ett sådant nytt brott - kontakt med barn i sexuellt syfte - krävs att en vuxen, exempelvis via internet, diskuterar ett möte med barnet i den verkliga världen, och dessutom vidtar någon slags åtgärd för att detta möte ska bli av.

Förslaget innebär en kriminalisering av ett försöksbrott på ett mycket tidigt stadium.

En rad tunga remissinstanser, som Svea och Göta hovrätt, advokat- och domaresamfunden, Rikspolisstyrelsen och justitieombudsmannen, befarar därför att brottet kan bli svårbevisat.

– Det är just därför vi snickrat en del och försökt hitta sätt att underlätta bevisläget. Därför anser vi att förövarna också ska ha vidtagit någon åtgärd som stärker misstanken. Vi har lyssnat på remissinstanserna, säger justitieminister Beatrice Ask.

Regeringen utesluter inte att det framöver kan bli tillåtet för polisen att provocera fram den här sortens brott, och förslag som gör det lättare att spåra förövarnas IP-adresser har redan lagts fram av utredare.

Hårdare straff

Vissa remissinstanser, som Ecpat, vill gå längre och kriminalisera sådana kontakter med barn upp till 18 år och även straffa brottet hårdare. Samtidigt är de brott som kan bli resultatet av att vuxna på det här sättet odlar kontakter med barn redan kriminaliserade.

Men regeringen ser enligt den lagrådsremiss som antogs på torsdagen ett behov av en skärpning och möjligheter till ingripande i ett tidigare skede.

I studier säger sig hälften av 16-åriga tjejer ha haft någon form av sexuell kontakt via nätet med tidigare okända som de trodde eller visste var vuxna. En analys av 315 polisanmälningar av sexbrott mot barn där offer och gärningsman haft kontakt på nätet, gjord av Brottsförebyggande rådet, visar att lite drygt 50 av dem misstänks ha lett till fysiska sexuella övergrepp.

Regeringen vill att lagen ska träda i kraft redan den 1 juli i år. Först ska förslaget dock prövas av Lagrådet. En proposition kan sedan sändas till riksdagen någon gång i mars.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!