Stockholm

Pedofilerna jagar barn på nätet

Pelle 18 kan dölja en 55-årig man som lockar unga flickor att prata chattsex.


Läs mer

Signaturen Pelle 18 kan dölja en 55-årig man som lockar unga flickor att prata sex på någon chatsajt.

Färsk statistik visar att sex av tio flickor, 15-18 år, råkat ut för oönskade sexnärmanden på nätet - internetgrooming, skriver Svenska Dagbladet (SvD). Och på sajter som Playahead, Lunarstorm och Bilddagboken går det att få kontakt med tusentals barn.

Undersökningen har gjorts av Ungdomsbarometern som frågar unga människor om deras attityder och beteendemönster. I den senaste enkäten är frågan om oönskade sexuella kontakter på nätet med. 62 procent uppger där att de råkat ut för sådana närmanden.

För fyra år sedan ställde Brottsförebyggande rådet en liknande fråga och fick svaret att 41 procent haft oönskade internetkontakter.

För att trygga barnens tillvaro på nätet diskuterar nu socialminister Göran Hägglund och IT-branschen motåtgärder. Hägglund anser att situationen är allvarlig och har bjudit till sig representanter för internet- och telefonoperatörer.

– Vi förde ett väldigt bra samtal. Att 15-20 direktörer dök upp visar på ett stort intresse för den här frågan, säger Hägglund till SvD.

– Jag blev imponerad och glad.

Bland idéerna som kom upp var bland annat rent tekniska lösningar och att göra det enklare att anmäla såväl hemsidor som personer.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.