Pedofilerna jagar barn på nätet

Pelle 18 kan dölja en 55-årig man som lockar unga flickor att prata chattsex.


Signaturen Pelle 18 kan dölja en 55-årig man som lockar unga flickor att prata sex på någon chatsajt.

Färsk statistik visar att sex av tio flickor, 15-18 år, råkat ut för oönskade sexnärmanden på nätet - internetgrooming, skriver Svenska Dagbladet (SvD). Och på sajter som Playahead, Lunarstorm och Bilddagboken går det att få kontakt med tusentals barn.

Undersökningen har gjorts av Ungdomsbarometern som frågar unga människor om deras attityder och beteendemönster. I den senaste enkäten är frågan om oönskade sexuella kontakter på nätet med. 62 procent uppger där att de råkat ut för sådana närmanden.

För fyra år sedan ställde Brottsförebyggande rådet en liknande fråga och fick svaret att 41 procent haft oönskade internetkontakter.

För att trygga barnens tillvaro på nätet diskuterar nu socialminister Göran Hägglund och IT-branschen motåtgärder. Hägglund anser att situationen är allvarlig och har bjudit till sig representanter för internet- och telefonoperatörer.

– Vi förde ett väldigt bra samtal. Att 15-20 direktörer dök upp visar på ett stort intresse för den här frågan, säger Hägglund till SvD.

– Jag blev imponerad och glad.

Bland idéerna som kom upp var bland annat rent tekniska lösningar och att göra det enklare att anmäla såväl hemsidor som personer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

1 timme sedan
Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.