Stockholm

Dunföretag plockar gäss levande

Gässen plockas levande.
Gässen plockas levande. Foto: TT Bild

Gäss och änder torteras för att svenskarna ska kunna köpa sängtäcken billigt.


Läs mer

Gässens fötter binds ihop. Därefter plockas de för fullt - levande. Ofta drabbas de av sår som är över tio centimeter långa och flera centimeter breda. Då tar arbetarna tag i dem och syr ihop såren - utan bedövning. Dunbranschen är nästa industri som skakas av systematiskt djurplågeri.

Det är av lönsamhetsskäl som gäss och änder misshandlas för att svenskarna ska få sitt dun i sängtäcken och jackor till en rimlig penning. En levande fågel kan, till skillnad från en död, återanvändas och plockas flera gånger, ibland upp till fyra gånger. Efter att den plockats tar det sex veckor för dunet att växa ut igen.

– Det är som att slita håret av en människa, det är tortyr det handlar om, säger Johan Beck Friis, informationschef på Sveriges Veterinärförbund till TV4:s Kalla fakta.

De svenska dunimportörerna väljer ofta medvetet att inte specificera hur dunet ska framställas. De kan därför inte veta varifrån dunet kommer eller hur det har producerats, då det har passerat så många mellanled. Säljaren kan därför säga till frågvisa konsumenter att sängtäcket innehåller dun från döda fåglar, utan ett egentligen ha någon koll.

–Alla sitter i samma sits och förlitar sig på leverantören, förklarar till exempel Sängjättens vd Clas Levander, för Kalla fakta.

Kalla fakta besöker, under falsk identitet och med dold kamera, en gård i ungerska Kiskunmajsa där produktionen av dunet bevittnas. En flitig arbetare plockar upp till 300 ankor och gäss per dag samtidigt som fåglarna skriker.

– Jag skall visa hur man knyter ihop vingarna, så att inte fåglarna flaxar iväg, säger kvinnan som är chef för det kringresande dunplockarlaget som befinner sig på gården.

Europarådets regler förbjuder att dun plockas från levande fåglar. Men då det inte finns några hotande sanktioner kan inte medlemsländer bestraffas.

Kalla fakta sänds i kväll klockan 19.30 i TV4.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.