En påsk utan fjädrar

- 15/03/2009, 17:18 -

COOP: Det finns alltid en risk att någon bluffar.

Avslöjandet om att flera dunföretag plockar fjärdrar från levande gäss har fått svenskarna att reagera. Flera konsumenter och butiker kommer att hålla påsken fjäderfri.

– Jag vet inte om jag ska köpa några fjädrar i år överhuvdtaget, säger en person som Ekot talat med.

Åhlens varuhuskedja säljer inga påskfjädrar överhuvudtaget i år, detta för att man vill försäkra sig om att leverantörerna kan garantera att fjädrar som inte plockats från levande djur.

Det finns dock de butikskedjor som kommer att sälja fjädrar under påsken. Till dem hör ICA, Hemköp och COOP som hävdar att de fått tillräckliga garantier. COOP:s informationschef Magnus Frisk säger dock att det finns en liten risk att garantierna inte är hundraprocentiga.

– Självklart finns det alltid en liten risk att någon bluffar och luras. Men vi måste ändå kunna jobba på det sättet, med avtal. För vi kan inte finnas ute på varje enskild bondgård, varje enskilt slakteri. Men om det skulle fram att någon försöker lura oss så vidtar vi givetvis åtgärder, säger Magnus Frisk.

Det var i början av februari 2009 som TV4:s granskningsprogram Kalla fakta avslöjade att flera företag som levererar dun till jackor, kuddar och täcken i Sverige använder fjädrar som plockats av levande gäss.

Skrivet av: